ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

ABD'de tarım dışı istihdam şubatta 235 bin ile beklentilerin üzerinde arttı, saatlik ücretler artış devam etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 235 bin kişi ile beklentilerin üzerinde artarken, saatlik ücret artışlarındaki artış tutarlı olarak devam etti.

İstihdam ve ücretlerdeki artış ekonomi genelindeki ivme kaybına rağmen Fed'in faiz artırması için gerekli koşulların mevcut olduğunu gösterdi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdamdaki artışta inşaat sektöründe görülen yaklaşık 10 yılın en sert istihdam artışı rol oynadı. Reuters anketine katılan tarım dışı istihdamın 190 bin artacağını tahmin ediyorlardı.

Fed Başkanı Janet Yellen, merkez bankasının 14-15 Mart'taki para politikası toplantısında faizleri artırma eğiliminde olduğunu belirtmişti.

Tarım dışı istihdam geçen üç ayda, ayda ortalama 209 bin arttı. ABD'de çalışma yaşına gelen nüfustan ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması için ekonominin ayda 100 bin istihdam yaratması gerekiyor.

İstihdamdaki artışa ücretler de eşlik etti. Ortalama saatlik ücretler 0.06 dolar, yani yüzde 0.2 arttı. Ocak ayında geçen yıla kıyasla yüzde 2.6 olan saatlik ücretlerdeki artış, şubat ayında yüzde 2.8'e çıktı.

Uzmanlar Fed'in yüzde 2 olan enflasyon hedefe yükselmesi için ücretlerin yıllık bazda yüzde 3 ile 3.5 arasında artması gerektiğini belirtiyorlar.

İşsizlik oranı ise 0.1 puan düşüşle yüzde 4.7'ye indi.

Daha önce tarım dışı istihdamda Ocak ayı için 227 bin olarak açıklanan artış 238 bine, yüzde 0.1 olarak açıklanan saatlik ücretlerdeki artış ise yüzde 0.2'ye revize edildi.

Piyasalar ABD verisiyle hareketlendiPiyasalar ABD verisiyle hareketlendi