Banka batırma girişimine ihtimal vermiyorum

Borsa İstanbul Başkanı Turhan, banka batırma girişimi iddiasına ilişkin “Piyasa ekonomisinde böyle bir şey olmaz” yorumunu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, 'banka batırma girişimi' iddiasına ilişkin “Ben açıkçası böyle bir şeye çok ihtimal vermiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de son aylarda artan siyasi tansiyonun piyasalar üzerindeki etkisi tartışılırken finansal türbülansın ortasında özellikle 17 Aralık Operasyonu ile birlikte birçok halka açık şirket hakkında siyasetçilerin ve basındaki iddiaların piyasalardaki belirsizliği daha da artırdığına dikkat çeken Wall Street Journal gazetesi, bu konuları SPK başkanı ile birlikte halka açık şirketlerden sorumlu iki en üst düzey kurumundan biri olan Borsa İstanbul’un Başkanı İbrahim Turhan ile konuştu.

Wall Street Journal gazetesi ile yaptığı mülakat sırasında Turhan, tırmanan siyasi gerilimle halka açık şirketler hakkında çıkan haberler ve "banka batırma girişimi" iddialarının yanısıra Borsa İstanbul'un yeniden yapılanmasındaki yeni yol haritası gibi konuları değerlendirdi.

İbrahim Turhan, NASDAQ ile yapılan anlaşmaya ilişkin ayrıntılı bilgiyi verdiği mülakatta “2016'da Borsa İstanbul'u halka açmayı planlıyordunuz. Bu takvim hala geçerli mi?” sorusuna “Önceden 2016'da halka açılmayı planlıyorduk. Ancak daha sonra 2015'in ilk yarısına almaya karar verdik. Daha fazla geciktirmeyelim diye bu kararı aldık. Özellikle NASDAQ ile gerçekleştirdiğimiz ortaklığı ne kadar süratli ve etkili gerçekleştirebileceğimiz önemliydi. Burada kendimizi ispat ettik. Dolayısıyla halka açılma sürecini öne çektik” karşılığını verdi.

Bankayı “kamu eliyle batırma girişimi” iddiası

WSJ’nın “Çıkan iddialardan biri de halka açık bir bankanın kamu eliyle batırılma girişimi. Halka açık şirketlerden sorumlu en üst iki kurumdan birinin başkanı olarak bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine Turhan şunları söyledi:

“Elbette bunlar iddia. Ben açıkçası böyle bir şeye çok ihtimal vermiyorum. Netice itibariyle Türkiye'de genel kabul edilmiş bir ekonomik sistem var. Yaklaşık 30 yıldır işliyor bu sistem. Kuralların ne olduğu, işlerin nasıl yürüyeceği belli. Ben bu bahsedilenlerin doğru olmadığı kanaatindeyim. Piyasa ekonomisinde böyle bir şey olmaz.”

Türkiye'de kurumsal yapı güçlü” olduğunu ifade eden Turhan, ABD Merkez Bankası Fed'in parasal çıkış kararı sonrasında yeni bir küresel dengenin kurulduğunu belirterek, “Bu çalkantıdan Türkiye'yi 3 şey ayakta tutuyor; disiplinli maliye politikası, güçlü bir bankacılık sektörü ve büyüme görünümüne ilişkin olumlu manzara” şeklinde konuştu. Turhan şöyle devam etti:

“Hal böyleyken kesinlikle bahsettiğiniz söylentileri, hatta bunların konuşulmasının bile doğru bulmuyorum. Halka açık birçok şirket hakkında iddialar ifade edildi. Basın yayın organlarının ve tüm tarafların halka açık şirketler söz konusu olduğunda daha dikkatli, yatırımcı haklarına ve kurumsal yönetim ilkelerine daha bağlı şekilde davranmasının hepimizin faydasına olacağını düşünüyorum."

“Bilgileri SPK’ya verdik”

Tuhran “Gezi olayları sonrasında piyasalarda bir inceleme başlatıldı. Bu sürece ve 17 aralık sonrasında Borsa İstanbul olarak manipülasyon yapıldığına dair sizin bir tespitiniz var mı?” sorusunu yanıtlarken de “Bunlarla ilgili bizden talep edilen bilgileri SPK'ya verdik. SPK incelemesine devam ediyor. Bunlarla ilgili yorum yapmam uygun olmaz” karşılığını verdi.

Mülakat sırasında Turhan , yabancı yatırımcıların son dönemdeki gelişmeleri nasıl gördüklerini değerlendirirken de “Benim muhatap olduğum yatırımcılar pay piyasasına yatırım yapan kurumsal yatırımcılar. Bunların da yatırım ufukları orta ve uzun vadelidir. Onlar daha ziyade Türkiye'nin orta ve uzun vadeli büyümesi ile ilgileniyorlar” şeklinde konuştu. Turhan şunları da söyledi:

“Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında maliye politikası uygulamaları ile ayrıştığını görüyoruz. Finans sisteminin ve bankacılık sisteminin güçlü sermaye yapısı var. Sermaye piyasalarına yönelik yapısal reformlar yapılıyor. Bunlar birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'nin görünümü bence olumlu. Ama elbette konjonktür başka bir şey trend başka. Orta ve uzun vadeli bir büyüme trendiniz vardır ama trendin etrafında aşağı yukarı sapmalar olabilir. Türkiye'nin orta ve uzun vadeli trendi konusuna şu ana kadar kimsenin tereddüttü olduğunu görmedim.”

2013 halka arzları

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, halka arzlar açısından 2013 nasıl bir yıl olduğunu anlatırken de “9 ulusal pazarda, 9 gelişen işletmeler ve 1'de ikincil olmak üzere 19 halka arz yapıldı. Bu arzlardan 22,4 milyar dolar hasılat elde etti şirketler” bilgisini verdikten şunları da ekledi:
“2013 Mayıs ayında kadar yıl başka, Mayıs'tan sonra başkaydı. 22 Mayıs'ta Fed'in yaptığı açıklamalar sonrasında Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkeler ciddi sermaye çıkışı baskısı altında kaldı. Türkiye'de ise Gezi olayları ile başlayan sosyo-ekonomik çalkantı ve 17 Aralık sonrasında yaşanan süreçle ilgili siyasi risk algısının olumsuz etkileri güçlendirdi. Ayrıca borçlanma piyasasında ise 330 tane ihraç yapıldı. Buradan da 30 milyar dolar civarında bir hasılat elde edildi. Bu arka planla bakıldığında 2013, halka arzlar açısından olumsuz görünmüyor.”

Tuhran, 2014 halka arzlar ile ilgili olarak da şu ana kadar 15 başvurunun olduğunu, bu sayının yukarı gidebileceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir