Bilanço sezonu Turkcell ve Erdemir'le başlıyor

Turkcell'in ilk çeyrekte 364.2 milyon lira net kâr açıklaması beklenirken, Erdemir'in net kârını 307 milyon liraya çıkardığı tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul'da 2014'ün ilk çeyrek bilanço maratonu bugün başlıyor. Bilanço sezonu, seans sonrasında mali tablolalarını açıklayacak olan Turkcell ve Erdemir ile start alıyor. Turkcell'in ilk çeyrekte 364.2 milyon lira net kâr açıklaması beklenirken, Erdemir'in de net kârını 307 milyon liraya çıkardığı öngörülüyor.

Turkcell

Ukrayna para birimindeki değer kaybı nedeniyle, ülkedeki iştirakinden kaynaklanan kur farkı giderlerinin etkisiyle Turkcell'in ilk çeyrek net kârının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35.6 düşüşle 364.2 milyon liraya gerilemesi bekleniyor.

Reuters'ın 12 kurumun katılımıyla yaptığı ankette şirketin 2014 yılı birinci çeyrek gelirleri yüzde 5.83 artışla 2.85 milyar lira olarak öngörülüyor. Şirketin FAVÖK'ünün ise ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.53 arttığı tahmin ediliyor.

Turkcell, Ukrayna'da faaliyet gösteren Astelit'e yüzde 55 oran ile iştirak ediyor. Ukrayna'da bu yıl halkın katılımıyla başlayan protesto gösterilerinin ardından devlet başkanı görevinden alınırken, gelişmeler Rusya ve ABD'nin de dahil olduğu uluslararası siyasi krize dönüşmüştü.

Reuters verilerine göre, siyasi gelişmelerin etkileriyle Ukrayna para birimi Hryvnia son altı ayda yüzde 35, yılbaşından bu yana yüzde 34.3 değer kaybetti.

Turkcell'in açıklamasına göre 2013 yılı sonu itibariyle, Ukrayna operasyonları ile ilgili borç tutarı grup içi finansman dahil 1.39 milyar lira (649.5 milyon dolar) düzeyinde bulunuyordu.

BGC Partners Analisti Erdem Hafızoğlu, "Net kâr tahminimiz Ukrayna para birimi Hryvnia'nın değer kaybından kaynaklanan yaklaşık 250 milyon liralık kur farkı giderini içermekte. Mevsimsel olarak zayıf olan ilk çeyreğin ardından gelecek çeyreklerde Turkcell'in özellikle net kâr seviyesinde bir miktar toparlanma olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv 20 Şubat'ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Ukrayna para biriminin dolar karşısındaki değer kaybının risk doğurduğunu, ülkedeki ekonomik büyümeden endişe duymalarına karşın, yatırım planlarında bir değişiklik bulunmadığını söylemişti.

Erdemir

Erdemir'in  ilk çeyrek net kârının satış hacmindeki artış, düşen hammadde fiyatları ve TL'deki değer kaybının desteğiyle yüzde 35 artışla 307 milyon lira olması bekleniyor.

Reuters'ın 10 aracı kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Erdemir'in ilk çeyrek satış gelirlerinin 2.83 milyar lira, FAVÖK'ünün ise 577 milyon lira seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Yatırım Finansman'dan yapılan değerlendirmede, global demir çelik fiyatlarındaki düşüşe rağmen, TL'deki değer kaybı ve düşen hammadde fiyatlarının etkisiyle Erdemir'de yıllık bazda çift haneli net kâr artışı beklendiği ifade edildi.

Reuters verilerine göre, dolar/TL ilk çeyrek içinde 2.39 ile tarihi zirveyi görürken, TL'nin dolar karşısında 2013 sonuna göre değer kaybı yüzde 10.2'ye ulaşmıştı.     

Erdemir dolarla satış yaptığı için, TL'nin değer kaybetmesi şirkette pozitif yansıyor.

Ata Yatırım'dan yapılan değerlendirmede de, Erdemir'de yüzde 5 satış hacmi büyümesi ve TL'ye karşı güçlü dolar kuru etkisiyle, net satışlarda güçlü artış beklendiği belirtilerek; düşük hammadde fiyatları, yüksek satış hacmi ve güçlü doların şirketin FAVÖK marjını destekleyeceği ifade edildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir