Borsa 7 haftanın en yükseğine çıktı

Endeks günü önceki kapanışa göre 1.975 puanlık yükselişle 4 Mart Çarşamba gününden bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 84.277 puandan tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi günü önceki kapanışa göre 1.975,09 puanlık yükselişle 4 Mart Çarşamba gününden bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 84.277,65 puandan tamamladı. 

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışa göre yüzde 2,40 değer kazandı, toplam işlem hacmi 4,8 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 3, holding endeksi yüzde 1,94 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 3,24 ile "kimya, petrol, plastik" oldu. 

Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, ilk seansta analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 82.000 puanın altına kadar gerilese de özellikle ikinci seansta banka paylarında etkili olan alışlarla yükselişe geçti. Dün endeksi olumsuz etkileyen banka paylarındaki satışların bugün yerini güçlü alışlara bırakmasıyla endeks direnç olarak nitelendirilen 83.600 ve 84.200 seviyelerini aştı. Endeks üzerinde etkili büyük banka payları arasında günün en fazla kazandıranları; yüzde 3,98 ile Vakıfbank, yüzde 3,42 ile Halkbank ve yüzde 3,38 ile Yapı Kredi oldu. 

Analistler, yarın yurtiçinde açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 84.000 puanın üzerinde kalması durumunda yeni hedefinin 87.500 seviyesi olacağını tahmin ediyor. 

AA Finans'ın, yarın gerçekleştirilecek PPK toplantısına ilişkin anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. 

TCMB, geçen ayki PPK toplantısında faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemiş ve politika faizini yüzde 7,50'de, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,75'te, alt bandı ise yüzde 7,25'te bırakmıştı. 

Öte yandan TCMB, 14 Nisan'da yaptığı duyuruda, gelecek hafta yapılacak PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir