Borsa 83 bin puanı aştı

Endeks haftayı dünkü kapanışa göre 769 puanlık yükselişle 83.281 puandan tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftayı dünkü kapanışa göre 769,91 puanlık yükselişle 83.281,80 puandan tamamladı. 

Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 0,93 değer kazandı, toplam işlem hacmi 3,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,88, holding endeksi ise yüzde 0,61 yükseldi. Yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi bankacılık, en fazla kaybettiren sektör ise yükselen petrol fiyatlarının etkisiyle yüzde 1,35 değer kaybeden "ulaştırma" oldu. 

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen S&P'nin Türkiye değerlendirmesi öncesinde, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 83.400 puanın üzerini test etse de bu seviyenin üzerinde tutunamadı. Endeks, 25 Temmuz'dan bu yana en yüksek kapanış seviyesinden günü tamamladı.  

Analistler, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) sürpriz bir şekilde mevduat ve kredi faizlerini düşürmesi ile ekonomik aktivitedeki olası yavaşlamayı önlemek için gerekli tedbirleri alacağını açıklamasının, piyasaları pozitif etkilediğini belirtiyor. Bununla birlikte PBOC kararlarının ardından yükselişe geçen petrol fiyatlarının seyrinin takip edilmesi gerektiğini dile getiren analistler, son dönemde petrol fiyatındaki düşüşün Türkiye varlıklarının pozitif ayrışmasını sağlayan en önemli etken olduğunu, dolayısıyla petrol fiyatındaki yükselişlerin kalıcılığı durumunda borsada satış baskısının artabileceğini öngörüyor. 

PBOC'nin faiz indirimin ardından düşüş eğilimini devam ettiren gösterge tahvilin bileşik faizi günü yüzde 8'in hemen altında kapatırken, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri değiştirmemesinin ardından düşüşe geçen dolar/TL ise bugün de yatay bir seyirle 2,22'nin altında işlem gördü 

Bu akşam açıklanacak S&P değerlendirmesi ve gelecek hafta yurt içinde dış ticaret istatistikleri ile yurt dışında başta ABD 3. çeyrek GSYH olmak üzere makroekonomik verilerin takip edileceğini vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinin 83.400 seviyesinin direnç, 81.900 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir