Borsa, düşen doların etkisiyle yükselerek açıldı

Doların TL karşısında 3.76 seviyelerine geri çekilmesi Borsa İstanbul'da pozitif seyrin devam etmesini sağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son iki haftadır yükseliş gerçekleştiren Borsa İstanbul (BİST), dolarda yaşanan düşüşün etkisiyle bu sabah açılışta pozitif seyrini sürdürdü.

BİST 100 endeksi, 362 puan artışla 83.429 puandanda haftaya başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,44 oranında değer kazandı.

Geçen hafta, yükseliş rallisini ikinci haftaya taşıyan BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 1,89, son iki haftada ise yüzde 7,73 artış kaydetti.

Bu haftaya dolar endeksindeki düşüşe bağlı olarak pozitif bir başlangıç yapan piyasaların odak noktasında yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olduğuna işaret eden analistler, 3,76'ya gerileyen dolar/TL'de 3,7520 seviyesinin destek, 83.000 puanı aşan BIST 100 endeksi için ise 83.400 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu vurguluyor.

MB ne yapacak?

Ekonomistler ağırlıklı olarak politika faizi, faiz koridorunun üst bandı ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranında artış bekliyor.

Geçen ayki PPK toplantısında, politika faizi yüzde 8,00, faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, geç likidite penceresi borç verme faiz oranı ise yüzde 10,0 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

Küresel borsalarda Trump dalgasıKüresel borsalarda Trump dalgası

Dolar, Trump sonrası düşüşteDolar, Trump sonrası düşüşte

Piyasalar için kritik haftaPiyasalar için kritik hafta

 TCMB'den sonra Fitch beklenecek

Diğer taraftan ise piyasada gözler Cuma günü açıklanması beklenen Fitch değerlendirmesinde olacak.

Kuru baskılayan lokal unsurlar arasında TCMB'nin siyasi endişelerle TL'nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını yeterince kullanmaktan çekinebileceği endişesi, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimali, Türkiye'ye tek yatırım yapılabilir notu veren Fitch'in 27 Ocak'taki değerlendirme tarihinin yaklaşması ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler öne çıkıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir