Borsa satıcılı açıldı

Tahvil faizlerinde yükselişin getirdiği küresel satış baskısıyla BIST'te negatif açılış gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel borsalardaki satışlar, artan gelişmiş ülke tahvil faizleri, Asya endeksleri ve Avrupa vadelilerinin negatif seyretmesi gibi nedenlerle yurtiçi piyasalar haftanın son işlem gününe negatif başlangıç yaptı.

Borsa İstanbul BİST (BİST) 100 endeksi, 157 puan düşüşle 100.032 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,16 oranında değer kaybetti.

Dün küresel piyasalardaki negatif seyrin etkisiyle gerileyen BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,42 düşüş kaydetse de 100.000 puanın üzerinde tutunmuş ve günü 100.190 puandan tamamlamıştı.

Analistler, hafta başından bu yana gelişmiş ülke merkez bankası yetkililerinin şahin olarak değerlendirilen açıklamalarının küresel piyasalarda belirsizliği artırdığını ve buna bağlı olarak yatırımcıların risk iştahını azalttığını ifade etti.

Bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise yoğun veri akışının takip edileceğine değinen analistler, BIST 100 endeksinin 99.000 seviyesinin destek, tarihi zirvesi konumundaki 100.991'in direnç olarak izleneceğini dile getirdi.

Diğer taraftan, global merkez bankaları kararları, küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmelerinin takip edildiği dolar/TL 3.50 civarındaki dalgalı seyrini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda dolar, dünyanın önde gelen merkez bankalarının gevşek para politikası döneminin sonuna yaklaşıldığı sinyallerini vererek sterlin, euro ve Kanada dolarına değer kazandırmalarıyla beraber kayıplarına bugün de devam ederken; Asya borsaları Avrupa ve ABD piyasalarındaki zayıf seyirden olumsuz etkilendi.

Tahvil faizlerinin yükselmesi küresel olarak borsalarda satış baskısına neden olurken; güçlenen euro da Avrupa borsalarında sanayi sektörü hisselerinde satış baskısını artırdı.

Gündem yoğun

Piyasalarda bugün yoğun veri gündemi de takip edilecek.

İç piyasalarda Mayıs ayı dış ticaret verileri, Hazine'nin ilk çeyrek borç istatistikleri ve önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma programı izlenecek.

Dış piyasalarda ise Almanya işsizlik, İngiltere GSYH, Euro Bölgesi öncü enflasyon, ABD kişisel gelirler, tüketici harcamaları, çekirdek PCE, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

Dış borsaların tadı yokDış borsaların tadı yok

 

Brent petrol 48 doları zorluyorBrent petrol 48 doları zorluyor

 

Dolar dalgalı seyri sürdürüyorDolar dalgalı seyri sürdürüyor