Borsa, yaklaşık 5 ayın en düşük seviyesinden kapandı

BIST 100 endeksi, günü dünkü kapanışına göre 602,32 puanlık düşüşle yaklaşık 5 ayın en düşük kapanışı olan 74.590,70 puandan tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, günü dünkü kapanışına göre 602,32 puanlık düşüşle yaklaşık 5 ayın en düşük kapanışı olan 74.590,70 puandan tamamladı. 

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,80 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 3,1 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,03, holding endeksi yüzde 1,58 düştü. Günün en fazla kaybettiren sektörü yüzde 1,73 ile ticaret olurken, yatırımcısına kazandıran toplam 6 sektör endeksinden en yüksek getiriyi yüzde 0,92 artan metal ana sanayi sağladı. 

Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi en yüksek 75.575,95 puanı gördükten sonra küresel piyasalarda dolar talebindeki artışın etkisiyle düşüşe geçti ve 30 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.  

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentiler doğrultusunda faizlerde değişiklik yapmamasına karşın, küresel piyasalarda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında yükselişini devam ettirmesi ile dolar/TL 4 Şubat'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,2629'u gördü. 

ABD'de dün beklentilerden iyi gelen makroekonomik veri serisi güçlü yeni konut satışları ile devam ederken, bugün dayanıklı mal siparişlerinin beklentilere yakın gerçekleşmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin faiz artırımının piyasa tahminlerinden önce başlayabileceğine yönelik uyarıları doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında yükselişini devam ettirmesini sağladı. 

Analistler, dolar/TL'deki hızlı yükselişin BIST 100 endeksinde gelen tepki alımlarını sınırladığını ve düşüşün devam etmesine neden olduğunu belirtiyor. Yarın ABD'de açıklanacak 2. çeyrek GSYH verisinin takip edileceğini vurgulayan analistler, gelecek haftaki yoğun veri gündemi öncesinde negatif seyrin devam edebileceğini dile getiriyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir