Borsa yatırımında 2015'te 7 sektör öne çıkıyor

Piyasalarda belirsizliklerin hakim olduğu 2014 geride kaldı, 2015’te ise sermaye piyasalarında volatil bir seyir bekleniyor. Borsalarda sert dalgalanmaların öngörüldüğü yılda piyasa raporlarında yedi sektör öne çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Para kazanmanın her geçen gün zorlaştığı yerli ve yabancı borsalarda sert iniş çıkışların görüleceği bir yıla başlarken, portföy yönetim şirketlerinin yatırım tavsiyelerinde 7 sektör öne çıkıyor. Petrol fiyatlarının düşüşüyle havacılık ve cam sanayii, faizde beklenen dalgalanma ile gayrimenkul ve bankacılık, geçen yıl sınırlanan tüketimin bu yıl yaklaşan seçimlerle birlikte hızlanmasıyla birlikte de perakende ve otomotiv sektörlerinde hareketlilik öngörülüyor. İnşaat sektörünün yılın ikinci yarısından itibaren ivmelenmesi beklenirken, buna bağlı olarak çimentoda da paralel bir seyir izleneceği bildiriliyor. 

Türkiye’nin önde gelen portföy yönetim şirketleri ve aracı kurumlarının 2015’e yönelik rapor ve değerlendirmelerinde dikkat çeken sektörlere yabancı yatırımcı ilgisine baktığımızda, bankacılık ve havacılıkta erkenden pozisyon alındığı rakamlara yansırken, riski daha yüksek olan gayrimenkul ve perakende de ise beklemeye geçildiği görülüyor. 

Yabancının aklı 'hava'da, cam sanayii ihracatla büyüyecek

 Petrol fiyatlarındaki düşüşe paralel karlılığın artması beklenen havacılık- ulaşım sektörü, yabancı ilgisinin yüksek olduğu bir diğer alan. 2014’ü havacılık-ulaşımda 132 milyon TL net alımla kapatan yabancılar geçen yıl bu sektörde en çok Türk Hava Yolları’na (THY) ilgi gösterdi. Sektör, temettü verimi ve F/K oranında artan taleple birlikte vasat seviyelerde olsa da satışlardaki yıllık yüzde 27’ye yakın büyüme beklentilerin devam etmesine neden oluyor. Halk Yatırım’ın Görünüm 2015 raporunda, düşen enerji fiyatları ile birlikte sektördeki yeni bölgelere yönelme eğilimine dikkat çekilirken, kapasite probleminin çözülmesi noktasındaki düzenlemelerin de etkisiyle hava koşullarının elverişli olmaya devam edeceği belirtildi. 

Enerji fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilen bir değer sektör olan cam sanayiinde ise bir çok aracı kurum pozitif beklentilere sahip. Yabancının 100 milyon lira net alımda olduğu sektörde piyasa değeri ile defter değeri neredeyse eşit. Ancak sektörde karlılık artışına bağlı olarak getirilerin de artması bekleniyor. Halk Yatırım’ın raporunda cam sanayiine yönelik olarak da, sektörde yüzde 70 ağırlığa sahip olan düz cama inşaattan gelen talebin devam edeceği, katma değeri yüksek ürünlerde Balkanlar, Orta Avrupa ve Orta Doğu’ya ihracat ve yatırımın hızlanacağı, enerji fiyatlarındaki düşüşün de desteğiyle sektörde ciro ve karlılıktaki iyileşmenin sürmesinin beklendiği belirtildi. 

Gayrimenkulde deniz bitti, yatırımcı beklemeye geçti 

İnşaat sektöründe ise 2015'e yönelik göstergeler karışık. Yüksek gelir grubuna yönelik elde kalan konut sayısının artması sektör için negatif. Ancak alt gelir grubunda konut talebinin yüksek olması, hükümetin kentsel dönüşüme bağlı olarak sektöre desteğe devam etmesi nedeniyle yıl ortasındaki seçim sürecinin atlatılması ardından gayrimenkul sektöründe hareketliliğin yeniden başlayabileceği bildiriliyor. Geçen yıl piyasa değeri, defter değerinin altında kalan sektörde, F/K oranı da yüzde 7 civarında iyi bir oran yakalamış durumda. Temettü verimi de yüzde 4’e yakın olan sektörde en kötü gösterge, sıfıra yakınlaşan yabancı alım/satım oranı. Yabancı yatırımcı 2014’te sektördeki portföyünü korudu ancak yeni alım yapmadı. 

Çimentoda 2014 'al-sat'la geçti, bu yılın gündemi rekabet 

İnşaata bağlı olan çimento sektöründe ise dünya geçen yıl LaFarge-Holcim birleşmesi ile dünyanın en büyük çimento şirketi ortaya çıktı. Şirket, rekabet kanunları gereği bazı varlıklarını satmak zorunda kaldı. Şirketin varlıkları parça parça satmak yerine toptan satışa çıkarması nedeniyle Türk şirketleri bu ‘büyük lokma’dan istifade edemedi. Yurt içinde ise Çimsa, Oyak Çimento gibi şirketler kritik satın almalara imza attılar. Ak Yatırım’ın raporuna göre Çimsa, Afyon Çimento’yu satın alarak hem kapasitesinde yüzde 20’lik bir artışın yolunu açtı hem de Orta Anadolu bölgesindeki rekabette öne geçmek için önemli bir adım attı. Denizli Çimento’yu satın alan Oyak Çimento ise, bu işlem sonrasında Türkiye’nin bütün bölgelerine hizmet verebilecek hale geldi. Bu hamleler sonrasında tam kapasiteye yakın çalışan sektörde 2015’te yoğun rekabet yaşanması bekleniyor. Piyasada inşaat sektöründeki beklenti ve kaygılara paralel olarak, kentsel dönüşümün çimento sektörünü canlı tutması, faizlerdeki hareketliliğin de bu durumu desteklemesi bekleniyor. Ancak bir diğer görüşe göre faizlerin hızla yükseleceği bir durumda bu senaryonun tersine dönme ihtimali de göz önünde bulunduruluyor. 

Yabancı perakendeden çıktı büyüme beklentisi sürüyor

İç talepteki canlanma ve faizlerdeki düşüş, perakende ve otomotiv sektöründe de olumlu beklentilerin ağırlık kazanmasına imkân sağlıyor. Geçtiğimiz yıl perakende sektörü hareketliydi. Garanti Yatırım’ın raporunda banka ve gayrimenkul kağıtlarının yanı sıra Coca Cola, Migros gibi perakende devlerine yer verilirken, İntegral Menkul Değerler’in Emre Çayırlı imzalı bilgi notunda, “Son dönemde büyük şehirler dışında açılaması planlanan AVM sayısında yaşanacak artışta perakende sektörünü canlı tutmaya ve ön plana çıkartmaya devam edecek” denildi. 2015 beklentilerinde dillendirilmesine rağmen yabancının ilgi göstermediği tek sektör olan perakendede, yabancı 2014’ü 43 milyon lira net satımla kapattı. Sektörün temettü verimi düşük, piyasa değeri defter değerine göre neredeyse 6 kat yüksek ancak geçen yılki yüzde 15’i aşan büyümenin bu yıl da devam edeceği kaydediliyor. 

Otomotiv sektörü toparlama yolunda

Kur ve faizdeki yükseliş, kredilerdeki yavaşlama ve ÖTV artışının etkisiyle, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 10 daralarak 767 bine geriledi. Otomotivde kayıp yıl geride kalırken, sektör temsilcileri 2015’ten umutlu. ODD, bu yıl pazarın 775,000-825,000 adet satış yapmasını bekliyor. Geçen yıl otomotiv kredilerine taksit sınırlaması getirmesi sektörün küçülmesine neden olurken, bu yıl ertelenen talebin gerçekleşebileceği bildiriliyor. İş Yatırım’ın raporunda zayıfl ayan euro ve güçlü filo satışları sayesinde 2015 yılında ağır ticari araçların da dahil olduğu yurtiçi otomotiv pazarının %6’lık büyüme ile 840 bin adete ulaşması öngörülürken, bu yıl hükümetin de ÖTV’de artışa gitmesinin beklenmediği kaydedildi. Borsada yabancı, otomotiv sektöründe 85 milyon lira alımda bulunurken, sektörün fiyat/ kazanç oranını 18’e yaklaşması nedeniyle yatırımcıların doğru hisseleri seçmesi önem kazanıyor.

r46tgb.png

Bankalarda kâr üzerindeki baskının azalması bekleniyor 

Yatırım şirketlerinin 2015 strateji raporlarında adı geçen sektörlere yabancı ilgisi yüksek. 2014’ün tamamında Borsa İstanbul’daki 2,23 milyar lira olan net yabancı alımının yarıya yakını banka hisselere yönelmiş durumda. 2014 yılı toplamında sektörlere göre net alım/satıma bakıldığında yabancıların bankacılıkta 1 milyar liranın üzerinde alımda olduğu görülüyor. Geçen yıl tüketimi sınırlayan önlemlerle karlılığı gerileyen ve büyük satışlar görülen bankacılık sektöründe seçim yılı nedeniyle tüketimin artmasına bağlı olarak karlılık üzerindeki baskının kalkması bekleniyor. Ayrıca faizlerde yüksek dalgalanmanın beklendiği yılda, bankaların bu seyirden karlı çıkacağı tahmin ediliyor. İş yatırımın raporunda, Fed etkisiyle başlayan karamsarlığın çok fazla fiyatlandığı, Merkez Bankası’nın dizginleri gevşetmesiyle kar büyümesinin yeniden sahne alabileceği not edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir