Borsada kazanç yüzde 1'e yaklaştı

Yurtdışı borsaların yatay seyrettiği bugün, BIST'te yükseliş görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güne pozitif başlayan BIST 100 endeksi tepki yükselişini devam ettirerek günün ilk yarısını 630 puan yükselişle 75.390 seviyesinden kapattı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,84 oranında değer kazandı.

ABD tahvil faizlerinde yaşana gevşeme ve buna paralel olarak yurtiçi tahvil faizleri ve döviz kurlarındaki gevşemenin etkisiyle BIST ilk yarıyı yükselişle kapattı.

DXY dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri ABD seçimleri sonrası risk alma iştahı göstergesi olmaya devam ediyor. Faizler ve dolar endeksindeki gevşeme başta Türkiye olmak üzere gelişmekte olan piyasalara (EM) pozitif yansıyor. Aksine yükselişler ise hem borsalarda hem de para birimlerinde satış baskısına neden oluyor.

Bugün ABD’de açıklanacak TÜFE enflasyon günün en önemli verisi olacak.

Şeker Yatırım'dan yapılan analize göre; yüksek gelecek veri dolar endeksinde ve ABD tahvil faizlerinde tekrar yükselişi tetikleyeceği için BIST ile EM para birimlerinde satışları tekrar hızlandırabilir. Philadelphia Fed endeksi, Haftalık işsizlik, konut ve inşaat başlangıçları takip edilecek diğer veriler olacak. Günün önemli gündemi ise Fed başkanı Yellen’in (18:00) yapacağı konuşma olacak. Yellen’in son gelişmeler sonrası güçlü doların yan etkilerine vurgu yapması dolar endeksinde gevşemeye neden olabilir. Bununda piyasalara pozitif yansıması beklenir. Bugün FOMC üyelerinden Dudley’de (16:30) bir konuşma yapacak Gündemin yoğun odluğu günde ikinci yarıda volatilite artabilir. ABD tahvil faizleri, DXY endeksi ile birlikte petrol fiyatları risk alma iştahı göstergesi izlenmeye devam edilecek. ABD tahvil faizlerine bağlı olarak yurtiçi tahvil faizlerindeki gevşeme eğiliminin devamı durumunda BIST’te tepki yükselişinin güç kazanması beklenmektedir.

Teknik analiz

Endeksin tepki yükselişini güçlendirerek kısa vadeli satış baskısından çıkması için ilk etapta 75.800-76.000 aralığını yükselen hacimle yukarı kırması gerekiyor. Endeks bu seviye altında kaldıkça tepki yükselişleri oluşa da tekrardan satış baskısıyla dip arayışının devam etmesi beklenir. Endeks gün içinde 74.700 üzerinde kaldıkça 75.800-76.000 aralığına doğru tepki yükselişinin devamı beklenir. Kısa periyotta teknik göstergelerde oluşan pozitif eğilim ve güçlenme bu beklentiyi destekliyor. Endeksin gün içinde 74.700’ü aşağı kırması durumunda atış baskısının 74.000-74.200 aralığına doğru hızlanması beklenir. Gün içinde 75.800-76.000 aralığına doğru düşük hacimli yükselişler Sat-Al trade için gün içi satış fırsatı, 74.800’e doğru gerileme ise tepki yükselişi için alım fırsatı olarak takip edilebilir. Gün içi pozisyonlar için 74.700 zarar-kes seviyesi olarak izlenmelidir.

Bu konularda ilginizi çekebilir