Borsada Noel rallisi bekleniyor
Kasım ayında yüzde 5,26 düşerek yatırımcısını üzen BIST 100 endeksinin aralık ayında "Noel rallisi" ile yatırımcının yüzünü güldürmesi bekleniyor
Borsa, kasım ayında ABD Merkez Bankası'na (Fed) ilişkin endişeler ve Rusya ile yaşanan gerilimin yarattığı stresle yatırımcısını üzerken, analistler aralık ayında "Noel rallisi"nin yüzleri güldürebileceğini belirtiyor.
Borsa İstanbul, genel seçimin ardından pozitif başladığı kasım ayında, Fed'in faiz artırımına yılın son toplantısında başlayacağı beklentileri ve Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle negatife dönerek yatırımcısına ortalama yüzde 5,26 zarar ettirdi.
Analistler, Borsa İstanbul'da gerek Fed'in faiz artırımı, gerekse Rusya ile yaşanan gerilime ilişkin fiyatlamaların büyük ölçüde yapıldığını belirterek, BIST 100 endeksinin aralık ayında pozitif seyretme ihtimalinin arttığını ifade ediyor.
Rusya ile yaşanan gerilimin hafiflemesi ve Fed'in faiz artırımının piyasa beklentileri doğrultusunda olması durumunda pozitif beklentilerin fiyatlanmaya başlanabileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin dünya genelinde "Noel rallisi" olarak tanımlanan yükseliş trendine girebileceğini ve 82.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.
"Yeni olumsuz hikaye olmazsa 82.000 seviyesi gündeme gelebilir"
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen yılın son ayında piyasaların odak noktasının yine Fed olacağını belirtti. Şu anda piyasalardaki tüm fiyatlamaların faiz artırımında ilk adımın aralık ayında gelebileceğine işaret ettiğini ifade eden Çekçen "ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yukarı eğilim, dolar endeksindeki güçlü seyir ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskıya bakıldığında 'beklenen faiz artırımı' aralık ayında gelebilir" dedi.
Fed'e ilişkin genel beklentinin, aralık ayından sonra kademeli ve yavaş faiz artırımı ile 2016 yılının daha sakin geçmesi yönünde olduğunu söyleyen Çekçen "Kur ve faiz tarafındaki yukarı eğilim, BIST 100 endeksini baskılayacaktır. Ancak birçoğu fiyatlandığı için etkisi beklenildiği gibi yıkıcı olmayabilir. Son gelen tarım dışı istihdam verisiyle beraber TL varlıklarında yaşanan sınırlı negatif hava bunu yansıtıyor. Hatta oldukça güçlü gelen ABD istihdam datasına rağmen endekste yükseliş, kurda gevşeme izledik. Dolasıyla endeks tarafında Aralık ayı içerisindeki Fed etkisini düşünürsek iyimser tarafta olmak daha mantıklı diyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Çekçen, Rusya-Türkiye arasındaki gerilimin de büyük ölçüde fiyatlandığı, Rusya tarafından ekonomik yaptırımlar ile ilgili tehditler gelmeye devam etse de gerilimin askeri boyuta taşınmadığı sürece borsanın gelişmeleri çok olumsuz fiyatlamayacağını vurguluyor.
ECB Başkanı Mario Draghi'nin çok kapsamlı bir genişleme paketi açıklamaması ve yeni kararların piyasaları ikna etmemesi nedeniyle BIST 100 endeksini yukarı taşıyabilecek bir etkinin bu taraftan gelmeyeceğinin anlaşıldığını belirten Çekçen, değerlendirmesine şöyle devam etti:
"Teknik görünümde Nisan 2014'ten bu yana BIST 100 endeksi 74.000'in altında hiç aylık kapanış gerçekleştirmedi. Dolayısıyla 72.000-70.000 aralığına doğru gevşemeler söz konusu olsa da ay sonuna doğru tekrar toparlanma gelebilir. Yeni olumsuz bir hikaye olmaması ve endeksin 72.000-70.000 aralığı üzerinde kalması durumunda ''Noel Rallisi'' ile 82.000 puanın üzerinde yılı kapatma olasılığı daha yüksek."
"Belirsizliklerin azalması ile olumlu gelişmeler ön plana çıkabilir"
Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin ise, yıl genelinde hem Fed baskısının hem de siyasi belirsizliklerin yarattığı stresin piyasalar üzerindeki etkilerinin öne çıktığını belirterek, aralık ayına ilişkin ise Türkiye için belirsizliklerin büyük bir kısmının ortadan kalktığına dikkati çekiyor.
İç siyasette istikrarın sağlanmasının ardından, Fed'in verdiği mesajlarla kademeli faiz artışına bu ay başlayacağına işaret etmesinin, piyasaların bu aksiyonu büyük oranda fiyatlamasını sağladığını ifade eden Gezgin, "Bu gelişmeler 2016 yılına daha verimli bir başlangıç yapmamızı destekleyebilir. Fed'in 25 baz puanlık bir faiz artışı ilk etapta piyasalarda satış baskısına neden olabilecekken, sonrasındaki günlerde kar realizasyonunun ön plana çıkması beklenebilir" dedi.
Gezgin, Fed'in faiz adımı sonrasında nasıl bir yol ve yöntem izleyeceğine dair açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağına değinerek, Borsa İstanbul'un kısa vadede hem Rusya gerilimi ile hem de Fed beklentileri ile 73.000 seviyesine doğru geri çekildiğini belirtti.
Rusya geriliminin, yeni bir haber gelmediği sürece Borsa üzerindeki etkisinin aralık ayında kaybolacağını dile getiren Gezgin, kasım ayında Rusya gerilimi olmasaydı endeksin 80.000 üzerinde bir taban oluşturabileceğini düşündüklerini, ancak jeopolitik risklerin bu tablonun oluşmasını engellediğini kaydetti.
Gezgin, Borsa İstanbul'da kısa vadeli aralık beklentilerinin yine Fed ile baskılanabilecek potansiyele sahip olduğunu söyleyerek, değerlendirmesine şöyle devam etti:
"Genel olarak şirketlerin oldukça ucuz fiyatlanması ve ekonomi yönetiminin reformlara ilişkin yol haritası açıklaması endeksi 80.000 seviyesinin üzerine taşıyabilir. Burada yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke piyasalarına faiz artışı sonrası bakış açısı da etkili olacaktır. Olumsuz durumda endeksin 72.000 seviyesini takip edeceğiz."