Borsada yükseliş hakim

MB'nin bağımsızlığına yönelik soru işaretleri özellikle kuru baskılarken, hisse senetleri piyasasında alıcılı seyir hakim. Bugün Turkcell genel kurulu ve ABD büyüme verisi takip ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Yurtiçi piyasada, TCMB'nin faiz kararlarına ve bağımsızlığına ilişkin siyasi otoritelerden gelen açıklamalar takip edilirken, bugün ayrıca Turkcell genel kurulu ve ABD büyüme verisi izlenecek.

Hissedarları arasında anlaşmazlık bulunan Turkcell'in olağan genel kurul toplantısı 10:00'da yapılacak.

Başbakan Erdoğan'ın TCMB'nin faizi yeterince indirmediği ve enflasyon hedefini tutturamadığı yönündeki eleştirileri Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda endişe yaratarak TL üzerinde bu hafta sert baskı yarattı. Dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ise bu konudaki endişeleri bir miktar azalttı.

Dün gün içinde son bir haftanın en yükseği olan 2.1122'ye kadar yükselen Dolar/TL Maliye Bakanı Şimşek'in açıklamaları ardından yönünü aşağı çevirdi ve günü 2.10 seviyesinin hafif üzerinde tamamladı. Kur bu sabah 2.0880/2.0985 seviyesinden açılırken, 09:40 itibariyle 2.1015 liradan geçiyor.

Bugün ABD'den gelecek veriler önemli

Küresel piyasalarda bugün TSİ 1530'da açıklanacak ABD GSYH revizyonu, çekirdek PCE ve işsizlik maaşı başvuruları ile 17:00'da bekleyen konut satışları izlenecek. İç piyasada ise 50 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirilen son PPK toplantısına ilişkin özetler ve finansal istikrar raporu izlenecek.

Önümüzdeki hafta 2 Haziran'da gerçekleşecek ve piyasalar tarafından yakından izlenecek bir diğer gelişme ise TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın Bakanlar Kurulu toplantısında yapacağı sunum olacak. Başbakan'ın TCMB'nin yeterli faiz indirimi yapmadığı yönündeki eleştirilerini sertleştirmesinin ardından sunum piyasalar için önemli bir gündem maddesi haline geldi.

Bankacılar piyasanın TCMB ile ilgili tüm gelişmeleri yakından izleneceğini belirtirken, bir gazetede yer alan habere göre Başbakan Erdoğan ekonomi yönetimiyle dün 6.5 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda Soma faciasından taşeron yasasına, TCMB'nin para politikası adımlarından piyasadaki gelişmelere kadar bir çok konunun ele alındığı belirtildi. Gazetenin haberine göre toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın'ın da aralarında yer aldığı bir çok kişi katıldı.

Tahvili ABD ve Avrupa destekleyebilir

Öte yandan bankacılar küresel tahvil getirilerindeki aşağı yönlü sert hareketin ise gelişmekte olan ülke borçlanma piyasalarının getirilerin aşağı gelmesine destek olabileceğini belittiler. ABD'nin gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirisi, Alman tahvil piyasasındaki düşüş ve kurumsal yatırımcıların ay sonu alımlarının ardından dün yaklaşık 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi yüzde 1.337'ye geriledi. ABD'nin 10 yıllık tahvilinin getirisi dün yüzde 2.439 seviyesinde yer aldı.

Türkiye'de iki 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.65, valörde yüzde 8.63 seviyesindeydi. Yeni günde gösterge faiz yüzde 8.60 seviyelerinde.

Borsa yüzde 0.8 primli

Öte yandan borsada alıcılı seyir izleniyor. Borsa İstanbul 427,10 puanlık yükselişle 78.422,54 puandan başladı. Endeks 78.714 puana kadar yükseldi.

Dün güne yatay başlayan ve en düşük 77.269,80 puanı gören BIST 100 endeksi, yurt dışı piyasalardaki iyimserliğin etkisiyle 79.000 puan sınırına kadar yükselmesinin ardından bu seviyelerden gelen kar satışlarıyla gerileyerek günü 77.995,44 puandan tamamlamıştı.

Analistler, ABD'de 1.çeyrek büyüme verisi öncesinde BIST 100 endeksinde satış gelmesi halinde desteklerin 77.700-77.000 seviyelerinde olduğunu, yukarı hareketlerde ise 78,500'in direnç konumunda bulunduğunu kaydediyor.

       

Bu konularda ilginizi çekebilir