Borsadan ilk çeyrekte 815 milyon dolar çıktı

TL’nin özellikle dolar karşısındaki değer kaybının ilk çeyrekte hızlanmasının sonuçları Borsa İstanbul’da para çıkışı olarak da kendini gösterdi. BIST Tüm endeksinden ilk çeyrekte toplamda 815 milyon dolar tutarında bir para çıkışı kayıtlara geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) iş birliğinde hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’nun 12. sayısında 2015’in ilk çeyreği değerlendirildi. Raporda, 2015 yılının ilk çeyreğinde halka arzların bir önceki dönemlere göre nispeten daha durgun olduğu görüldü.

Rapora göre, Türk Lirası’nın özellikle dolar karşısındaki değer kaybının ilk çeyrekte hızlanmasının sonuçları endekslerden para çıkışı olarak da kendini gösterdi. BIST Tüm endeksinden ilk çeyrekte toplamda 815 milyon dolar tutarında bir para çıkışı kayıtlara geçti. En yüksek para çıkışı ise 447 milyon dolar ile banka endeksinde görüldü. Sadece holding ve yatırım endeksiyle teknoloji endeksine nette para girişi yaşandı.

Yabancıların hacimdeki payı yüzde 23

2015 yılının ilk çeyreğinde yabancıların BIST Tüm işlem hacmindeki payı yüzde 23 olarak gerçekleştiği, hem bir önceki çeyreğe hem de 2014 yılının aynı dönemine göre yükseldiği görüldü. Yabancıların en yüksek işlem hacmi yüzde 30 ile BIST Ticaret’te, en düşük işlem hacmi ise yüzde 5 ile BIST Teknoloji’de gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yabancıların payı BIST Sınai ve BIST Teknoloji’de düşerken, en fazla BIST 30, BIST Hizmetler ve BIST Banka olmak üzere diğer tüm endekslerde yükseldi. Borsa İstanbul’daki 1 milyon 69 bin yatırımcının sadece 9 bin 833’ü yabancı iken, yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı yüzde 23, piyasa değerindeki payı ise yüzde 63 seviyesinde. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin toplam değeri 152 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Yerli kurumsal yatırımcı sayısı henüz çok sınırlıyken toplam piyasa değerindeki payları yüzde 19 seviyesinde. Piyasa değeri yüzde 37 olan yerli yatırımcıların hisse senetlerinin toplam değeri 89 milyar lira düzeyinde. Yılın ilk çeyreğinde piyasa değeri olarak BIST Tüm endeksi lira bazında yüzde 7 düşüş gösterirken dolar bazındaki düşüş 17 seviyesine ulaştı.

Halka açıklık oranı artıyor

Rapora göre, 2013 yılından bu yana trend incelendiğinde hem halka açıklık hem de fiili dolaşım oranlarında yükseliş yaşanıyor. Borsa İstanbul bünyesindeki şirketlerin halka açıklık oranı 2015 yılı birinci çeyrek itibarıyla yüzde 40 seviyesinin üzerine çıktı. Bu artış ile Borsa İstanbul’un piyasa derinliğinin günden güne arttığı, piyasanın etkinliğinin ve işlem hacminin yükselmesine olumlu katkı sağladığı görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir