Çağrı belirlemede hesaplama yöntemi değişiyor!

Çağrı fiyatı için 5 ayrı hesaplama yöntemi içinde en yüksek bedel dikkate alınacak. Borsa kotundan çıkmak isteyen firmalar için belirlenen yeni fiyat uygulaması küçük yatırımcının mağduriyetini giderecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği ve Önemli Nitelikteki İşlemlere İlişkin Ortak Esaslar ve Ayrılma Hakkı Tebliği’nde değişikliğe gidiyor. Taslağa göre, şirketlerin borsa kotundan çıkarken, çağrı fiyatı belirlemede "Bildirimden önceki son 30 gün ortalaması" kuralı değişecek. Çağrı fiyatı için 5 ayrı hesaplama yöntemi içinde en yüksek bedel dikkate alınacak.

SPK tarafından yapılan açıklamada söz konusu tebliğlerin yürürlüğe girmesi sonrasında, Kurula ulaşan görüş talepleri de dikkate alınarak temel olarak ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılmasına ilişkin sürecin belirlenmesinde azınlık ve hakim ortak arasında oluşan bilgi asimetrisinin giderilmesinin ve azınlığın fiyata itiraz hakkını sağlayacak bir mekanizma oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.  

Açıklamada, bu düzenleme ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını amacıyla, fiyatın adil olmadığı iddiasına bağlı olarak 5 ayrı fiyatın dikkate alınacağı belirtilerek, bunlar içinde en yüksek bedelin pay alım teklifi fiyatı ve ortaklıktan çıkarma hakkı bedeli olarak belirlenmesine imkan sağlanacağı kaydedildi.

Buna göre ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılmasında ve şirketin borsa kotundan çıkmasında; kararın kamuya açıklandığı tarihten önceki; 30 gün, 180 gün, bir yıl içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalaması, hazırlatılacak değerleme raporu ve kararın kamuya açıklandığı tarihten önceki son bir yıl içinde varsa pay bedelinin tespitine yönelik yapılan işlemlere esas pay değeri karşılaştırılarak en yüksek bedel pay alım teklifi fiyatı ya da ortaklıktan çıkarma hakkı bedeli olarak belirlenecek.
 
Alternatifbank hissesi açıklama ile yüzde 10 yükseldi

Halen yürürlükte olan tebliğ ile şirket paylarının yüzde 95'ine sahip olan ortaklar, bildirim yapmaları halinde bildirimden önce borsadaki son 30 günde oluşan ağırlıklı ortalama fiyatlarının ortalamasını çağrı fiyatı olarak belirleyebiliyorlardı. Bu tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından Alternatifbank, Türk Demirdöküm, Petrol Ofisi OMV, Eczacıbaşı Yapı ve Mutlu Akü borsa kotundan çıkmak için işlemlere başladığını bildirmişti.

SPK'nın tebliğlerde değişiklik yapılmasının planlandığı açıklamasının ardından bu hisselerde yükselişler dikkati çekiyor. Alternatifbank hissesi şu dakikalarda dünkü kapanışa göre yüzde 10 yükseliş kaydederken, Petrol Ofisi OMV yüzde 3,5, Türk Demirdöküm yüzde 1,5 ve Mutlu Akü yüzde 1,4 yükseliş kaydetti.

Eczacı Yapı hisseleri ise önceki kapanış seviyelerinde yatay seyrediyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir