Dolar, Powell sonrası güne sakin başladı

ABD Başkanı Trump'ın Fed başkanlığı için beklentiler doğrultusunda Jerome Powell'ı aday göstermesinin ardından dolar/TL güne yatay başladı. Kur, saat 08:10'da 3.8064 seviyesinden işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda dolar, üç haftanın zirvesindeki seyrini sürdürürken; dolar/TL güçlü ABD verileri ve devam eden jeopolitik endişelerle 3.80'nin üzerinde baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Piyasalarda bugün iç gündemde en önemli gelişme ekim ayına ilişkin enflasyon verisi olacak.

Reuters'ın 18 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Ekim ayında medyan bazında yüzde 1.87 artış bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da bu hafta açıklanan enflasyon raporunda ekim ayı verisinin yukarı bir sürpriz yapabileceğini belitti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD Merkez Bankası (Fed) başkanlığı için Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell'ı aday göstermesinin ardından yatırımcılar dikkatlerini ABD tarımdışı istihdam verisine çevirecek.

Piyasa kapanışından sonra ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin açıklamaları takip edilecek.

Dolardaki küresel değerlenme, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler, TL'deki değer kaybında ana belirleyiciler olmayı sürdürüyor.

Hafta içinde 3.8335'e kadar yükselen kur dün akşam saatlerinde işlem gördüğü 3.82'li seviyelere göre ise sınırlı bir düşüşle güne başladı. Dolar/TL bu sabah 3.8065/3.8088 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1230/4.1258, euro/TL ise 4.4395/4.4428 seviyesinde.

Öte yandan TL'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki baskıyı hafifleten sebep ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed başkanı olarak para politikasında diğer adaylardan daha az sıkılaştırma yanlısı olarak görülen Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jerome Powell'ı göstermesi oldu.

Powell'ın atanması piyasalarda gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik baskının azalabileceği şeklinde algı yaratıyor.

Trump, Fed için başkan adayını belirlediTrump, Fed için başkan adayını belirledi

Trump'ın aday gösterdiği Jerome Powell kim?Trump'ın aday gösterdiği Jerome Powell kim?