Dolar/TL, Fed sonrası düşüşte

Dün serbest piyasada 3,57 seviyesinden 3,55 seviyesine kadar inen dolar/TL, Fed kararı sonrası bu sabah 3,53 seviyesinden işlem görüyor. Piyasada bugün PPK kararları bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl bir kez daha faiz artırmayabileceği beklentisinin güçlenmesi ve enflasyon konusundaki ifadesini değiştirmesinin ardından global risk iştahında artışla dolar/TL gerilerken, piyasalar PPK'yı bekliyor.

Analistler TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutmasını beklerken, açıklamada enflasyon ve para politikasına ilişkin vurgular izlenecek.

Dolar, Fed'in enflasyon hakkında kullandığı daha temkinli ifadelerin ardından faizlerin bu yıl bir daha artırılmayabileceği beklentisinin güçlenmesiyle 13 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Dün saat 16.30 itibariyle 3.5544 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 10.10'da 3.5370 seviyesinde bulunuyor. Dün aynı saatte 4.1375 seviyesindeki euro/TL ise 4.1454 seviyesinde.

Analistler TCMB'nin kısa vadeli faizleri sabit tutmasını beklerken, açıklamada enflasyon ve para politikasına ilişkin vurgular izlenecek.

'Güvercin olarak okundu'

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed açıklamasını piyasanın "güvercin" olarak okuduğunu ve dolara bir miktar zayıflama olarak yansıdığını söyleyerek, "ABD 10 yıllıklarının yüzde 2.30 üzerinde kalıcı bir hareket yapması çok zorlaştı, bu bakımdan TL ve EM varlıkları açısından pozitif bir görüntü olduğunu ortaya koymak gerekiyor" dedi.

Fed öncesinde, dün gün içinde iyimserlik ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in açıklamalarıyla 3.54 seviyelerine gerileyen kurun, Fed sonrasında da gerilemeye devam ettiğini söyleyen Erkan şöyle devam etti:

"EM'ler Fed kararlarından sonra dolara karşı güçlenmekte. Kur gün içinde 3.54 altında kaldığı sürece teknik eğilim aşağı yönlüdür, 3.52'nin de altına geçilmesiyle 3.50 test edilebilir. Bugün TCMB faizleri sabit tutup 'enflasyon odaklı sıkı para politikası' söyleminden geri adım atmazsa TL'de güçlenme devam eder."

Gözler TCMB'de

Piyasaların gözü bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) vereceği faiz kararında olacak. Kısa vadeli faizlerde bir değişiklik yapılması beklenmezken, PPK’nın enflasyon ve para politikasına ilişkin vurguları izlenecek. Yurt dışında ise piyasaların üzerinde etkili olması beklenen önemli bir veri bulunmuyor.

Şimşek 'borçlanma' için sinyali verdiŞimşek 'borçlanma' için sinyali verdi

Fed devasa tahvil alımlarıyla büyüyen bilançosunu daraltmaya "nispeten yakında" başlayacağını açıklayarak bu sürecin eylül ayında başlayacağı yönündeki yaygın beklentiyi desteklerken, ABD'de enflasyonunun düşük olduğunu öncekinden daha açık bir şekilde ifade etti.

Fed manşet ve çekirdek enflasyonun gerilediğine dikkat çekerken, bu gerilemeyi nitelemek için kullandığı "yakın dönemde" ifadesini çıkararak enflasyondaki yavaşlamasının geçici olmayabileceğinin ipucunu verdi. Metindeki bu değişiklik piyasalarda harekete yol açtı.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.62, valörde son işlemde yüzde 10.61 seviyesindeydi.