Dolar/TL, Trump'ın mesajı sonrası hızlı düştü

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde cuma ve pazartesi günü görülen sert satış baskısıyla 5.40'ı aşan dolar/TL, dün akşam saatlerinde başlayan küresel iyimserlikle aşağı yönlü hareket ediyor. Kurda düşüş Trump'ın Suriye'den çekilme mesajıyla hız kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gün boyu aşağı yönde hareketlerin görüldüğü dolar/TL'de düşüş ABD Başkanı Trump'ın Suriye mesajı sonrası hızlandı.

Trump, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Suriye'de DEAŞ'ı yendik, orada bulunmamızın tek nedeni buydu" dedi.

Trump'tan kısa süre sonra Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da, "DEAŞ'la mücadelenin yeni evresine geçiş yaparken, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık" ifadesine yer verildi.

Gün içinde 5.30'un altına gerileyen kur, Trump'ın Suriye twiti sonrası 5.2116 seviyesine kadar düştü.

Kur saat 18:31'de yüzde 1.35 kayıpla 5.2715'ten işlem gördü. Aynı saatte euro/TL yüzde 0,75 ekside 6.0296'da yer aldı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise global borsalar ve dövizdeki gerilemeden bulduğu destekle günü yüzde 1.62 primle 92.552 puandan tamamladı.

Bugün, ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satışına yeşil ışık yakması ve Halkbank'ın Hakan Atilla tutuklamasından bu yana ilk kez yurt dışından borçlanacağını açıklaması da Türk Lirasına destek oldu.

Fed kararları bekleniyor

Piyasalar, küresel ekonominin görünümü ve Trump'ın eleştirilerinin ardından Fed'in bugünkü kararını merakla bekliyor.

Enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler Fed'in üzerinde faiz artırım planlarını gözden geçirme baskısı yaratıyor. Fed faiz kararını bugün TSİ 22:00'de açıklayacak.

Vadeli işlem piyasaları Fed'in bugün üçte iki olasılıkla faiz artıracağını fiyatlarken, analistler eylül ayında 2019 için üç faiz artırımı öngören Fed'in bu sefer yayımlayacağı tahminlerde artırım sayısını ikiye indirebileceğini belirtiyorlar.

Piyasalar ise artık gelecek yıl için bir taneden az, yani 25 baz puandan az faiz artırımı fiyatlıyor.

Trump'tan Fed'e mesaj

Öte yandan Fed yetkililerine Twitter üzerinden seslenen Trump iki farklı mesajında Merkez Bankası'na faiz artırmama çağrısında bulundu.

Trump mesajlarında, "Piyasayı hissedin, sadece anlamsız rakamlara bakmayın" ve "Fed'in faiz artırımına gitmeyi değerlendirmesi inanılmaz" ifadelerini kullandı.

Halkbank uzun bir aranın ardından yurt dışı tahvil ihracı yapacakHalkbank uzun bir aranın ardından yurt dışı tahvil ihracı yapacak

ABD, Türkiye'ye Patriot satışına onay verdiABD, Türkiye'ye Patriot satışına onay verdi

Trump'tan Suriye'den çekilme mesajıTrump'tan Suriye'den çekilme mesajı