Dolar/TL'de volatilite azaldı

Veri gündeminin zayıf olduğu haftanın ikinci işlem gününde dolar/TL dar bantta hareket etti. Piyasalar Fed ve TCMB'nin sırasıyla çarşamba ve perşembe günleri açıklayacakları faiz kararlarını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de volatilite TCMB'nin faiz artışına gideceği beklentisiyle azaldı. Veri gündeminin zayıf olduğu bugün Türk Lirası, dolar karşısında dar bantta hareket ediyor.

Geçen hafta başında 3.94 seviyesinden hızlıca 3.84'e gerileyen dolar/TL haftayı 3.83 civarında tamamlamıştı. Kur, Fed ve TCMB faiz toplantılarının yapılacağı kritik haftaya yatay hareketle 3.83 seviyesinden başladı ve dün gün içinde 3.82-3.84 aralığında hareket etti.

Gün içinde en yüksek 3.8422 ve en düşük 3.8228 seviyesini gören dolar/TL'de 3.83 üzerindeki hareketler genelde zayıf kaldı. Kur saat 16:13'de 3.8280 seviyesinde yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL 4.5055 ve sterlin/TL 5.1155'den işlem gördü.

Faiz kararları bekleniyor

Piyasalar, çarşamba günü Fed'in, perşembe günü ise TCMB'nin sonuçlarını açıklayacağı faiz kararlarını izliyor. Analistler, TCMB'nin GLP faizinde 100 baz puan artışa gitmesini bekliyor. Fed'in ise 25 baz puanlık faiz artışı yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan'dan faiz eleştirisi

Bu arada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, faiz eleştirisini yineledi. Erdoğan, "Döviz kurunun yüksekliği kesinlikle ekonominin gerçekleri ile uyumlu değil. Kısa sürede dengenin bulunacağına inanıyorum. Yüksek faize karşı olduğumu tekrar açıklıyorum, açıklamaya devam edeceğim. Yüksek faizin olduğu bir yerde enflasyonun düşmesi mümkün değildir" diye konuştu.

Öte yandan bugün bir değerlendirmede bulunan JP Morgan, güçlü 3. çeyrek büyümesinin TCMB'nin para politikasını sıkılaştıracağı beklentisini desteklediğini belirtti. Güçlü büyüme performansının siyasetçileri mutlu edeceğini ve onları TCMB'ye baskı yapmaktan uzak tutacağını değerlendiren kurum, bu nedenle TCMB'nin perşembe günü GLP faiz oranında 100 baz puan artırım yapmasının daha olası olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz eleştirisiCumhurbaşkanı Erdoğan'dan faiz eleştirisi

JP Morgan: Büyüme TCMB'nin elini güçlendirdiJP Morgan: Büyüme TCMB'nin elini güçlendirdi