Dünya borsa devi Nasdaq OMX, BIST hisselerini sattı

Borsa İstanbul ile stratejik ortaklık anlaşmasını 2013 yılında imzalayan Nasdaq OMX, Ağustos 2018’de dolan hisse alım opsiyonunu kullanmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Borsa İstanbul ile stratejik ortaklık anlaşmasını 2013 yılında imzalayan Nasdaq OMX, Ağustos 2018’de dolan hisse alım opsiyonunu kullanmadı. Borsa İstanbul’daki toplam yüzde 7’lik hissesinin tamamını devreden Nasdaq’ın çıkışıyla, Türkiye Varlık Fonu’nun payı yüzde 73.60’dan yüzde 80.60’a çıktı. Karar bugün yapılacak Borsa İstanbul’un olağan genel kurulunda onaya sunulacak. Ağustos ayında yapılması gereken genel kurul ertelenmişti. Dün ayrıca Borsa İstanbul’da saat 10:32 -14:00 aralığında teknik bir arıza yaşandı. Yapılan açıklamada bir siber saldırı olmadığı bildirildi.

Borsa İstanbul, anlaşma kapsamında ilk etapta Nasdaq’a yüzde 5 hisse devretti. İlave yüzde 2’lik hisse devri 2015 yılında gerçekleştirildi. Her iki tarafın da, son tarih Ağustos 2018 olmak üzere, toplam yüzde 7’şer hissesini karşı tarafa geri alıp-verme opsiyonu bulunuyordu. Nasdaq OMX, geçtiğimiz ay bu hakkını kullanarak Borsa İstanbul’daki 105 milyon dolara denk gelen hisselerini Borsa İstanbul’a devretme kararı aldı. Anlaşma gereği, Nasdaq OMX’in Borsa İstanbul’un 1.5 milyar dolar değeri üzerinden satım opsiyonu bulunuyordu. Borsa İstanbul’un 1.5 milyar dolar piyasa değeri olduğu düşünülürse yüzde 7’lik hissenin değeri 105 milyon dolar olarak hesaplanıldı. Edinilen bilgiye göre, Borsa İstanbul söz konusu payların ödemesini bugünkü dolar kuru üzerinden değil, kararın alındığı mart ayındaki kur üzerinden yapacak. Borsa İstanbul anlaşma gereği bünyesindeki piyasaların teknolojik alt yapısını kullanma hakkı sağlamıştı. Ayrıca bu teknolojiyi 25 ülkede satma hakkına sahip olmuştu.

Borsa İstanbul, mart ayında yapılması gereken ve ağustos ayında yapılacakken ertelenen 2018 yılı Olağan Genel Kurul toplantısını bugün saat 14 14:00’te 00’t yapacak. Söz konusu toplantıda önemli gündem maddeleri bulunuyor. Toplantı gündeminde Nasdaq OMX’e yapılan bu satış genel kurulun onayına sunulacak. Ayrıca Genel Kurul’da kar payı dağıtımı ve Borsa İstanbul’un yönetim kurulu üyelerinin seçimi bulunuyor.

TVF’nin Borsa’daki payı arttı

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen bu devir işlemi sonrasında Türkiye Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul’daki payı yüzde 80.60’a çıktı. Hazine’ye ait Borsa İstanbul b paylarının dev devredildiği Türkiye Varlık Fonu’nun payı yüzde 73.60 oranındaydı. Edinilen bilgiye göre, Borsa İstanbul Nasdaq’dan aldığı bu payların ödemesini yaptı. Görüştüğümüz bir üst düzey yönetici, “Bu payların Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesi gerekiyor. Bu da TVF’nin, Borsa İstanbul’a bir ödeme yapması anlamına geliyor. Bunun için de şöyle bir çözüm yolu bulundu; son dakikada olağan genel kurula kar payı maddesi eklendi. Böylece Borsa İstanbul, ortakları olan EBRD, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, aracı kurumlar ve TVF’ye temettü ödemesi yapacak. TVF de buradan gelecek ödemenin bir kısmını Nasdaq’a ait hisselerin geri alımı için kullanacak” diye konuştu.

EBRD ne yapacak?

Nasdaq’ın Borsa İstanbul paylarını satmasının ardından gözler diğer ortak EBRD’ye çevrildi. Borsa İstanbul’un diğer ortağı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD). 2015 yılında Borsa İstanbul’da imzalanan sözleşmeye göre, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı EBRD’ye devredildi. EBRD ile yapılan anlaşmaya göre, 31 Aralık 2017 tarihine kadar Borsa İstanbul AŞ’nin planlanan halka arzının gerçekleşmemesi durumunda, 31 Mart 2018 tarihine kadar, EBRD tarafından Borsa İstanbul AŞ’ye alım fiyatı üzerinden iade edilebilecekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir