Ekonomi Bakanı Zeybekci: Bankalar safını belirlesin

Bankacılık sisteminin kârlarının çok daha fazla fedakarlık yapabilir marjda olduğunu gördüklerini söyleyen Bakan Zeybekci, "Bankalar safını belirlesin, üretimin yanında mı, karar versin" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA)

MÜSİAD Yönetim Kurulu üyelerini Bakanlıkta kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin yatırım olanakları açısından Dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu belirterek, 2017 yılının 3’üncü çeyreğinde yüzde 7 üzerinde bir büyüme beklediklerini söyledi. 4’üncü çeyrekte yüzde 5’in üzerinde sene sonunda ise yüzde 5 buçuk üzerinde büyüme beklediklerini kaydeden Zeybekci, “Bunların sürdürülebilir olması önemli. Türkiye herkesin imrenerek bakacağı işlere imza atacak” dedi.

Türkiye’nin geçtiğimiz dönemlerde yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen büyük bir başarıya imza atarak büyümeye devam ettiğini vurgulayan Zeybekci, kredi kullanımındaki faizlerin Türkiye’nin büyümesine katkı sağlaması açısından düşmesi gerektiğini ifade etti. Hükümet olarak faizlerle ilgili söylemlerinin her zaman net olduğunu aktaran Zeybekci, “MÜSİAD’ın da bizimle hem fikir olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin büyümesi için, üretmemiz gerek, istihdam, ihracat ve yatırımların artması için finansmanın bol ucuz ve kolay ulaşılır olması lazım. Bu bir ülke meselesidir. Kredi imkanlarında yüksek faiz yerine bunu genişletip faizleri düşürerek sürümden kazanılabilir” diye konuştu. Uzun vadede Türkiye’de finansman maliyetlerini aşağı çekmenin ve ulaşabilir imkanları kolaylaştırmanın önemine vurgu yapan Zeybekci, bankalara seslendi: “Herkes safını belirlesin, büyümenin, ihracatın mı yanındalar yoksa günlük kârlarının mı?” ifadelerini kullandı. Eximbank’ın bu süreçte kredi faizlerinde artış yapmadığını da hatırlatan Zeybekci, “İhracatçımızın yanında yer aldık” dedi.

“MÜSİAD her zaman yanımızda oldu”

Hükümet olarak en önemli başlıklarının “üretim” olduğunu kaydeden Zeybekci, “Ne yapıyorsak üretimle yapacağız bunu da özel sektörü destekleyerek yapacağız. İhracatın büyümeye katkısını en ön planda tutacağız ve bunu ara vermeksizin yapacağız” dedi. İç ve dış ekonomik ilişkilerde MÜSİAD’ın desteklerinden ve yol arkadaşlığından dolayı memnuniyetini dile getiren Zeybekci, “MÜSİAD, hadi dediğimizde neden ve nereye demeden yanımızda olan bir kuruluş. Yurtdışındaki birlikteliklerimizi ve oralardaki ortak girişimlerimizi önemsiyoruz” diye konuştu.

“Ekonomik büyümemize katkı sağlayacak projeler yapacağız”

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ise konuşmasında, yeni dönemde çalışmalarına hızla devam edeceklerini ve yeni projelerini hayata geçireceklerini söyledi. Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunmak için imalat, yatırım ve ihracat alanlarında yeni projeler hazırladıklarını kaydeden Kaan, “Sanayi üretiminin artırılması için çalışma yapacağız. Stratejik alanlar ve politikalar başkanlığı kurup 10 sektörel alanı içine alacak şekilde atölye çalışmaları yapmak istiyoruz. Yatırım da Türkiye’de KOBİ’leri ihmal etmemeliyiz. Projelerimizle potansiyeli ortaya çıkararak ve ihracatı arttırmak hedefindeyiz. Yönetim kurulumuzla planladığımız is dünyasıyla beraber hararet ederek daha aktif bir çalışma içinde olacağız” dedi.

“Domates ile ilgili beklentimiz yok”
Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Rusya ile devam eden domates kriziyle ilgili olarak, “Sebzede domates sembol oldu. Şunları söyledik “Yasak yasağı doğurur”. Domates dışında da bazı sebzelerde yasakların ve engellerin gelmesi, karşıt önlemleri almamıza sebep oluyor. Olumlu sonuçlar almak istiyoruz. Yasakların olmadığı, rahat olduğu, rahatlığın da her iki ülke için kazanç sağlayacağını düşünüyoruz. Domates ile ilgili bir beklentimiz zaten yoktu. Biz orada fiili olarak Türkiye’den ithal edilecek olan domates, et ve süt ürünleri ile ilgili yasak kelimesini duymak istemiyoruz” dedi.

“Türkiye’de tatilden çok çalışmaya ihtiyaç var”
Kurban bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Zeybekci, ilgili olarak sorulan soruyu ise, “Bu üretimi düşürür, turizmi destekler mi destekler. Onun için buradaki bölümde susma hakkımı kullanıyorum. Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Ama diğer taraftan bununla ilgili alınacak kararlara da saygı duyarız” diye konuştu.

Cezayir'in ithalat yasağı
Cezayir’in Türkiye’ye karşı 24 üründe ithalatı durdurmasına da değinen Zeybekci, bu konuda olumlu gelişmeler olacağına inandığını belirterek, “Ben umutsuz değilim temaslarımızla olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bu sadece Türkiye’ye değil birçok ülkeye Serbest Ticaret Anlaşması imzalamadığı ülkelere karşı aldığı karar” dedi.

“Katar’ın ihtiyaçlarını karşılamayı sürdüreceğiz”
İran’da gerçekleşen ziyaret kapsamında değerlendirmede bulunan ve bundan sonraki süreçte de Katar’ın tüm ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmaya devam edeceklerini belirten Zeybekci, “Katar’a olan ihracatta hava ve deniz yolunu kullanıyoruz, kara yolunda ise İran üzerinden ro-ro ile tırların geçmesi projesi var. Katar’a ihracatta hedefimiz süreyi düşürmek bunları görüştük, bürokrasinin bazı transit geçişlerde azaltılmasına ilişkin mutabakat sağladık. Bu hafta içi teknik heyetler tekrar görüşecek” dedi.

Erdoğan: Bankacılıkta bir sorun varErdoğan: Bankacılıkta bir sorun var