Fed öncesi piyasalarda son durum

Küresel ekonominin görünümü ve Trump'ın eleştirilerinin ardından Fed'in bugünkü kararı merakla bekleniyor. Fed kararı öncesinde dolar önemli para birimleri karşısında dün başlatmış olduğu düşüş eğilimini sürdürürken, TL varlıklar pozitif seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde cuma ve pazartesi günü görülen sert satış baskısıyla 5.40'ı aşan dolar/TL, dün akşam saatlerinde başlayan küresel iyimserlikle aşağı yönlü hareket ediyor.

Gün içinde 5.30'un altına gerileyen kurda aşağı yönlü hareket ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den çekilme sinyali vermesi sonrası hızlandı ve dolar/TL 5.21'lere kadar geri çekildi.

Bugün, ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satışına yeşil ışık yakması ve Halkbank'ın Hakan Atilla tutuklamasından bu yana ilk kez yurt dışından borçlanacağını açıklaması da Türk Lirasına destek oldu.

Petroldeki düşüş faiz artışına "mola" beklentisini güçlendirdi

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki keskin düşüş Fed'in faiz artırımlarına ara vereceğine yönelik spekülasyonu daha da artırdı. Bu beklenti gelişmekte olan para birimlerinde görülen bir kaç günlük kayıpların yerini dün akşam saatleri itibarıyla iyimserliğe bırakmasına neden oldu.

Brent ham petrolünün varil fiyatı arz fazlası endişeleriyle dün yüzde 6'ya yakın geriledikten sonra bugün yüzde 0.5 civarı artışla 56.60 dolar seviyesinde yer alıyor.

Uluslararası gösterge olan Brent petrolünün ekim ayından bu yana yüzde 35 değer yitirmesi, zaten uluslararası ticaret ve ekonomik faaliyetin ivme kaybettiği bir ortamda dezenflasyon kaygılarının ortaya çıkmasına neden oluyor.

Faiz kararı akşam saat 22:00'de gelecek

Enflasyonun gerileyeceğine yönelik beklentiler Fed'in üzerinde faiz artırım planlarını gözden geçirme baskısı yaratıyor. Fed faiz kararını bugün TSİ 22:00'de açıklayacak.

Vadeli işlem piyasaları Fed'in bugün üçte iki olasılıkla faiz artıracağını fiyatlarken, analistler eylül ayında 2019 için üç faiz artırımı öngören Fed'in bu sefer yayımlayacağı tahminlerde artırım sayısını ikiye indirebileceğini belirtiyorlar.

Piyasalar ise artık gelecek yıl için bir taneden az, yani 25 baz puandan az faiz artırımı fiyatlıyor.

Kur 5.30'un altında, borsa 92 bini geçti

Dün 5.40 seviyesinden dönen dolar/TL, bu sabah 5.33 civarında güne başladı. Kur bugün 5.21'e geriledikten sonra sonra saat 18:31'de yüzde 1.35 kayıpla 5.2715'ten işlem gördü. Aynı saatte euro/TL yüzde 0,75 ekside 6.0296 seviyesindeydi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise global borsalar ve dövizdeki gerilemeden bulduğu destekle günü yüzde 1.62 primle 92.552 puandan tamamladı.

Dolar endeksi de Fed öncesi baskı altında kalmayı sürdürüyor. Cuma günü 19 ayın zirvesi olan 97.70 seviyesini gören endeks 96.61'de yer alıyor.

AB ve İtalya arasındaki bütçe krizinin aşılması euro'yu desteklerken, endeks üzerindeki baskıyı artırdı. Euro/dolar paritesi yüzde 0,56 artışla 1.1428'de yer alıyor.

Tahvil faizleri aşağı geldi

Tahvil bono piyasasında ise ABD tahvil getirilerindeki düşüşün de desteğiyle sert yükselişlerin ardından aşağı yönlü bir seyir görülüyor.

Küresel hisse piyasalarının aksine tahvil piyasalarında yatırımcıların sabit getirili menkul kıymetlere kaymasına paralel olarak sert hareketler gözlendi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2.799'ye kadar inerek ağustostan bu yana en düşük seviyeye inerek yakından izlenen yüzde 2.80'deki teknik seviyeyi test etti.

Türkiye'de ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.96 olurken, valörde son işlemlerde yüzde 17.68 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.36, valörde son işlemler saat 16:56'da yüzde 17.27 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 21.23 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 21.19, valörde saat 16:56'da son işlemler yüzde 20.87 civarında gerçekleşti.

ABD-Türkiye ilişkileri yakından izleniyor

Bankacılar jeopolitik gelişmelerin, Suriye'de devam eden belirsizliklerin, ABD-Türkiye ilişkilerinin yakından izlendiğini de belirttiler.

Türkiye piyasaları bir kaç işlem gününde benzer piyasalara göre negatif ayrışma içerisinde. Bankacılar Suriye'de ABD askerlerinin de yer aldığı Fırat'ın doğusuna yönelik planlanan operasyonun piyasalarda bir risk unsuru olarak izlendiğini ve TL'deki negatif ayrışmanın belirleyicisi olduğunu söylüyorlar.

Dün ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye 3.5 milyar dolar tutarında Patriot hava ve füze savunma sisteminin muhtemel satışına izin verdi.

Halkbank, banka yetkilisi Hakan Atilla'nın Amerika'da Mart 2017'de tutuklanmasının ardından ilk defa yurt dışı tahvil ihracı kararı aldı. Banka dün akşam KAP'a yaptığı açıklamada yurt dışında 2 milyar dolara kadar tahvil ihracına karar verdiğini duyurdu.

Öte yandan bugün akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Suriye'de DEAŞ'ı yendik, orada bulunmamızın tek nedeni buydu" dedi.

ABD'li yetkililer de ABD'nin Suriye'den tüm birliklerini çekmeyi değerlendirdiğini söyledi.

ABD-Türkiye ilişkilerinin yakından izlendiğini belirten bir bankacı, "Gelişmelerin ABD Türkiye ilişkisinde genel anlamda pozitif bir süreç işareti olarak görüyoruz. Ancak birbiriyle çelişen gelişmeleri fiyatlandırmakta zorlanıyoruz" dedi.

Trump'tan Suriye'den çekilme mesajıTrump'tan Suriye'den çekilme mesajı

Trump'tan Fed'e bir uyarı dahaTrump'tan Fed'e bir uyarı daha

Fed faiz artırdıkça acısını tüm dünya hissediyorFed faiz artırdıkça acısını tüm dünya hissediyor