Fed, piyasaların ateşini düşürdü

Piyasalar Fed açıklamalarını fiyatlamaya çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk Altun - dunya.com

Piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) karar metninde "faiz artırımı konusunda sabırlı olunacağı" söylemini fiyatlamaya çalışırken, açıklamaların ardından borsada yüzde 2'nin üzerinde artış yaşanıyor. Dolarda ise 2.31 seviyelerine kadar geri çekilme yaşanıyor. 

Uzmanlar, Fed adımlarının piyasalarda genel olarak bir rahatlama getirse de, gelişmekte olan ülkelere son dönemde artan satış baskısını tamamen ortadan kaldıracak kadar iyimser olmadığına dikkat çekiyor. 

Fed'den gelen açıklamalar

Amerika Merkez Bankası (Fed), dün akşam faizlerde değişiklik yapmazken, faiz artırımı konusunda "sabırlı" olunacağını ve bunun daha önce kullanılan "kayda değer süre" ifadesiyle uyumlu olduğu bildirildi. 

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün akşam açıkladığı bildiride ABD ekonomisinin son FOMC toplantısından bu yana gelişme kaydettiği belirtilerek, işgücü piyasasının da güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği vurgulandı. Öte yandan, enflasyonun gerileyen enerji fiyatlarıyla Fed'in yüzde 2 hedefinin altında seyretmeye devam ettiği ifade edilirken, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı bir seyir izlediğine işaret edildi.   

Piyasaların tansiyonu düştü

Fed kararları ve sonrasında Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının ardından piyasalar faiz artırım sürecinin başlangıcına ilişkin "kayda değer süre" yerine "sabırlı" kelimesinin kullanılmasını ve Yellen'in gelecek bir kaç toplantıda faiz artırım kararı alınmasının mümkün olmadığını söylemesini fiyatlamaya çalışıyor. 

Borsa güne hızlı başladı

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi, Fed açıklamaları sonrasında güne 1003 puan artışla 81.824 puandan açıldı.

Genel olarak pozitif bir seyir izleyen ve 82713 puana kadar çıkan endeks, ilk seansı 1549 puan artışla 82.369 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,92 oranında değer kazandı. 

Analistlere göre, dün Fed tutanakları ve açıklamalar genel olarak riskli varlık sınıfları için olumlu olarak değerlendirilirken, ruble üzerindeki baskı da kayboldu. Dolayısıyla Rusya ve rubleye dair kaygılar artmadıkça, yurtiçi piyasada olumlu seyir görülebileceği düşünülüyor. Uluslararası cephede, Putin'in bugün yapacağı yıllık basın toplantısı takip edilecek.

Dolar 2.31'e düştü

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarında sabırlı davranacağını açıklaması ile destek bulan dolar/TL güne tarihi zirvelerinden uzaklaşarak 2.34'lü seviyelerde başladı. Sonrasında düşüşünü sürdüren kur, 2.31'li seviyelere kadar geri çekildi. Saat yarım itibariyle kurda işlemler 2.3250 TL seviyelerinden geçiyor.

Altın yükselişe geçti

Altın, yatırımcıların ABD politika yapıcılarının borçlanma maliyetlerini “kayda değer bir süre” düşük tutma ifadesini kullanmayı bırakmalarını değerlendirmeleri ile 2 haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti.

Altının onsu sabah saatlerinde yüzde 2'ye yakın bir değer artışıyla 1210 dolar seviyelerine yakın işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir