Fed rüzgarı esip geçti!

Fed üyelerinin faizlerin beklentilerden önce artırılabileceğine ilişkin söylemleri dün gerileyen doların yeniden yükselmesine neden oldu. İç dinamiklerin de etkisiyle borsada da satış ağırlıklı görünüm hakim

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını öngörülenden daha geç sıkılaştırmaya başlayacağı algısı yaratan açıklamaları sonrası global piyasalara paralel dün gerileyen Dolar/TL, paritedeki düşüş ve yurtiçindeki olaylar nedeniyle güne yükselişle başladı. Analistler, dün akşam ABD'de Fed üyelerinin faizlerin beklentilerden önce artırılabileceğine ilişkin söylemlerinin de uluslararası piyasada negatif hava yarattığını söyledi.

Güne 2.2690 TL'den başlayan dolar 2.2790 TL'ye kadar yükselerek 2.28 TL sınırını zorladı. Dolar/TL şu sıra 2.2775 seviyesinde yer alıyor.

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, Fed tutanakları sonrasında dün dolarda alınan bazı uzun pozisyonların azaltıldığını ve euro/dolar paritesinin dün 1.2790 seviyesine kadar yükseldiğini hatırlatarak, "Ancak bu seviyede tutunamayan parite akşam saatlerinde yeniden 1.27 seviyesinin altına geriledi, dolar/TL'de yukarı hareket oldu. Bugün de Suriye'deki gelişmelerin yurt içindeki yansımaları nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden zayıf performans sergilemesi beklenebilir" dedi.

Borsa satışa geçti

Dün Fed toplantı tutanaklarının ardından gerileyen dolar ve faizlerden destek bularak yüzde 3 prim yapan borsada ise haftanın son işlem günü satıcılı başladı. BIST 100 endeksi, açılışını 662 puanlık düşüşle 74.546,34 puandan gerçekleştirdi. Endeks saat 10:30 itibariyle yüzde 1.3 düşüşle 74.229 seviyesinde yer alıyor. Bankacılık endeksinde ise yüzde 1.8 geri çekilme söz konusu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir