Fitch, piyasaları terse çevirdi

Fitch Ratings’in Türk bankaları hakkındaki açıklamaları sonrasında borsaya kâr satışları gelirken, dolar 3.84'ün üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güne sakin başlayan ve günün ilk yarısını sakin geçiren piyasalar öğleden sonra kayıplar verdi.

27 Ocak’taki değerlendirmesi öncesi Fitch Ratings’in Türk bankaları hakkındaki açıklamaları piyasalar üzerinde baskı yarattı. Buna ek olarak ECB Başkanı Draghi'nin açıklamalarıyla euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ve doların küresel bazda kıymetlenmesi dolar/TL kurunun 3.84 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. 

3,8433'ü gören kur, borsa kapanış saatleri itibariyle 3.8380 seviyesinde bulunuyor. Euro ise 4.0856'yı gördükten sonra aynı saat itibariyle 4.0680'den işlem görüyor.

Yukarı hareketlerin sınırlı kalabileceğini ifade eden analistler, dolar/TL'nin 3.80 üzeri seyrini korumaya devam etmesi halinde 3.85 direncine doğru ivmelenme yapabileceğini belirtiyor. 

Euro/TL paritesi için ise 4 TL üzerindeki seyrin korunmaya devam edildiği, 4.05 üzeri kalıcı seyirlerin yükselişin sürmesine neden olabileceği vurgulanıyor. 

Borsa 82.000'e indi

Son günlerde gerçekleştirdiği aralıksız yükselişler sonrasında bugün 83.000 puanın üzerine çıkan Borsa İstanbul'a (BİST) kâr satışları geldi. Borsa İstanbul, 83.317 seviyelerini görmesi ardından satış baskısıyla karşılaştı.

BİST 100, 82.028 seviyelerine kadar geriledi. Endeks, günün kapanışını 478 puan (yüzde 0,58) düşüşle 82.300 puandan gerçekleştirdi. 

Analistler, günün devamında satış baskısının devamıyla 81,800-81,500 aralığına kadar gerilemenin sürebileceğini ifade ediyor. 82,800 üzeri kapanışlar görülmediği sürece de BİST tarafındaki yukarı hareketlerin satış baskısıyla karşılaşacağı öngörülüyor.

MB'nin hamleleri sürüyor

TCMB'nin 24 Ocak faiz kararına kadar geçtiğimiz haftadan bu yana yapmış olduğu hamlelerin etkisi TL varlıklar üzerinde hissediliyor.

Merkez Bankası, repo ihalesi açmamaya devam ediyor. Dün, başlamış olduğu döviz depo ihalesine bugünde devam etti. Dün, 500 milyon dolar tutarında açmış olduğu döviz depo ihalesi bugün 300 milyon dolar tutarında açıldı. Açılan TL depo karşılığı döviz depo ihalesine 327 milyon dolar teklif gelirken, gerçekleşen tutar 300 milyon dolar oldu.

Analistlere göre, Merkez Bankası 24 Ocak toplantısına kadar sıkılaştırma adımlarına devam edecek gibi görünüyor ve aynı şekilde aldığı bu önlemlerin piyasalar üzerinde ne şiddette etkili olup olmadığını da toplantı gününe kadar izlemek isteyecek.

Fitch'ten Türkiye'ye uyarıFitch'ten Türkiye'ye uyarı

 

"Dolar daha da yükselebilir"

 

Fitch'ten Türkiye'ye uyarıFitch'ten Türkiye'ye uyarı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir