İcracı bir hükümet 2 Kasım sabahı farklı piyasaya uyandırır

Gedik Yatırım’ın strateji raporunda yılın son çeyreğinde ‘2016 için biriktir’ tavsiyesinde bulunurken, özellikle bankacılık hisseleri önerildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Aytekin, Borsa İstanbul’un çarpanlar bazında emsallerine ve tarihsel verilere göre özellikle dolar bazında çok ucuz kaldığını ve bu nedenle yılın son çeyreğinde yatırımcılara ‘2016 için biriktir’ önerisinde bulunduklarını söyledi. Aytekin, “Fakat 1 Kasım seçimleri sonrasında icracı bir hükümetin kurulması ile çok farklı bir piyasalara uyanabiliriz. Bir günde değil ama bir süreç içerisinde piyasalar ciddi imkanlar verebilir” diye konuştu. 

1 Kasım seçimleri sonrasında ortaya çıkacak siyasi tablonun yeni bir belirsizlik oluşturmaması; uzun vadeli bir hükümet olacağına inanç oluşması, ortaya konulacak olan ekonomik programa ve ekonomi yönetimine piyasanın kredi tanıyabileceğini ifade eden Aytekin, bu süreçte ilk etapta kısa vadede bir beklenti rallisinin görülebileceğini kaydetti. Aytekin, endekste ağırlığı olan ve likiditesi yüksek olan bankacılık sektörüne özellikle yabancıların ilgi gösereceğini ifade ederek, “Bu arada FED şu gün faiz artırıyorum diye bir açıklama bile yapsa çok önemli değil. Bundan sonrası için FED’in izleyeceği yol haritası önemli olacak. Dolar kurunda çok ciddi bir zıplamalar beklemiyorum” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de banka dışı aracı kurumlar arasında işlem hacminde ilk sırada yer alan Gedik Yatırım’ın Gedik Universal ve Gedik Private hizmetlerinin tanıtıldığı basın toplantısında dağıtılan strateji raporunda, “Özellikle siyasi belirsizliğin kalktığına dönük bir algı oluşacak olursa, BIST’ın üzerinde bir süredir devam eden baskının azalacağını düşünüyoruz” denildi. Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da, belirsizliğin kalkmasını “üçüncü bir seçim olmaması” ve “bir şekilde reformları yürütecek bir hükümetin kurulması” olarak tanımladı. 

Son çeyrekte kademeli biriktir 
Raporda 1 Kasım 2015’te gerçekleşecek seçim öncesi kamuoyu ile paylaşılan anketlerin 7 Haziran seçimlerine göre çok büyük değişimler olmayacağını işaret ettiği belirtilerek şöyle denildi: “Buna karşın sürprizlere de açık olmak gerektiğini düşünüyoruz. Seçim sonrasında ortaya çıkacak tablo ne olursa olsun siyasi partilerin ülkeyi yeni bir seçime götürmemek için tüm yolları deneyeceklerini, bu nedenle de 7 Haziran seçimlerinden farklı olarak 1 Kasım seçimlerinin ardından icracı bir hükümet kurulacağını düşünüyoruz. Kurulacak hükümet TBMM ile birlikte piyasa tarafında da güvenoyu alacak ve yapısal reformları başlatabilecek bir hükümet olarak yorumlanırsa yılın son bölümü ve 2016 yılının ilk çeyreği piyasalarımızda özellikle de BIST’te toparlanma dönemi olabilir. Bu nedenle değerlemeler açısından da cazip fiyatlara gerileyen hisse senetlerinin, olası yeni düşüşleri de göz önünde bulundurarak kademeli bir şekilde yılın son dönemi ve 2016’nın ilk çeyreği için biriktirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” 

Gümüş altına göre daha ucuz 
2015 sonu ve 2016’nun ilk üç ayını kapsayan dönemde güçlü bir hükümetin kurulması durumunda endeksin 80-85 bin aralığını hedef alacağı belirtilen raporda, gösterge faiz yüzde 11-12 arasında kısa vadeli denge oluşacağı ifade edildi. Raporda, FED’in aralık ayında faizleri artıracağı beklentisinin, doların bu çeyrekte de güçlü kalmasını sağlayacağına değinildi. Raporda, emtialarda da biriktir önerisinde bulunulurken, özellikle altına göre daha ucuz olan gümüş tavsiye ediliyor. Raporda, düşük, orta ve yüksek riskli portföy önerisinde bulunurken, düşükte yüzde 10, ortada yüzde 20, yüksek riskli portföyde de yüzde 40 hisse senedi öneriliyor. 

Başkanlık seçimleri önemli olacak 
Toplantıda ayrıca 2016 yılında piyasalarda volatilite yaratabilecek ve izlenecek iki önemli konunun nisan ayında gerçekleşecek TCMB başkan seçimi ve ABD başkanlık seçimi olduğuna dikkat çekildi. Uluslararası piyasalarda Çin ve Fed’in faiz artırımının önemli olacağına dikkat çekilen raporda, “Çin’de açıklanacak verilerin küresel piyasalar üzerindeki etkisinin çok daha net bir şekilde hissedeceğimiz bir döneme girdik” denildi

5 marka ile ilk akla gelen kurum olmak istiyoruz
Gedik Yatırım, geniş coğrafyaya yatırım fırsatı sağlayan ‘Gedik Universal’ ve üst varlık grubu müşterilerin kişiye özel istek ve tercihlerine yönelik de ‘Gedik Private’ hizmetlerinin tanımını yaptı. Genel Müdür Metin Aytekin, “Gedik Yatırım, Gedik Portföy ve Gedik Foreks’in yanına ‘Gedik Universal ve Gedik Private’ markalarını ekledik. 5 marka ile sektörde ilk 3 içerisinde olmayı hedefliyoruz. Yatırım denince ilk akla gelen kurum olmak istiyoruz” diye konuştu. Toplantıda verilen bilgiye, göre Gedik Yatırım 2015 yılının ilk sekiz ayında 84 milyar TL işlem hacmi ve yüzde 6.26 pazar payı ile banka kökenli olmayan yatırım kuruluşları arasında birinci sırada; tüm kurumlar arasındaki işlem hacmi sıralamasında ise dördüncü sırada yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir