İlk çeyrekte halka arz 'sessizliği'

İlk çeyrekte Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesinde halka arz gerçekleşmezken, GİP'te 11 milyon liralık 2 adet halka arz yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul, global piyasalardan genel olarak olumsuz ayrışsa da yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıların net alımda oldukları gözlendi.  Ancak, halka arzlar açısından tabir yerindeyse ilk çeyrekte çıt çıkmadı. Borsa İstanbul Pay Piyasası bünyesinde halka arz gerçekleşmezken, Gelişen İşletmeler Piyasası'nda ise 11 milyon TL hasılat ile 2 adet halka arz gerçekleşti.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK)  tarafından hazırlanan “Borsa Trendleri” raporuna göre, son yıllarda şirketlerin halka açıklık oranı seviyelerini incelendiğinde genel olarak trendin artış yönünde olduğu ortaya çıkıyor. Söz konusu trend, Borsa İstanbul genelinde hem işlem hacmi seviyesinin artmasına hem de daha etkin bir piyasa oluşmasına katkı sağlıyor. 2013 yılının ilk çeyreği ile 2014'ü karşılaştırıldığında Borsa İstanbul'un genelinde fiili dolaşım oranlarında 42 baz puanlık bir artış yaşandı.

İpi 'bankacılık' göğüsledi, en çok artış 'ticaret'te

Yılın ilk çeyreğinin sonunda BIST-TÜM endeksinin piyasa değeri 2013 yılsonuna göre TL bazında yüzde 1 yükselirken sektör endeksi olarak en fazla artış yüzde 6 ile BIST Ticaret endeksinde oldu. BIST 100'ün lokomotifi olan banka endeksinin piyasa değeri ise TL bazında yüzde 4 artış gösterdi.
Çeyreksel olarak hem TL hem de ABD doları bazında en fazla düşüşü sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 ile Sınai endeksinin portföy değeri kaydetti. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırma yaptığımızda BIST TÜM endeksinin portföy değeri TL bazında yüzde 16 değer kaybederken, BIST Banka endeksinin değer kaybı yüzde 27'ye ulaştı.

İşlem hacminde yüzde 5 düşüş yaşandı

Yılın ilk üç ayında Borsa İstanbul'da gerçekleşen işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 5 azalış gösterirken, banka endeksinde yüzde 17 oranında artış yaşandı. TL'nin ABD doları karşısında son bir yıllık periyotta değer kaybetmesi sebebiyle tüm endekslerin dolar bazlı işlem hacimlerinde geçen yıla göre düşüş yaşandı. En fazla düşüş ise geçen yılın aynı ayına göre dolar bazında -yüzde 74 ile BIST Teknoloji endeksinde meydana geldi.

Çıkışın 480 milyon dolarlık kısmı telafi edildi

2014 yılının ilk çeyreğinde net 395 milyon ABD doları seviyesinde yabancı girişi yaşandı. Geçen yılın aynı çeyreğinde çok daha yüksek bir para girişi yaşanan endekste, 2013 yılının son çeyreğinde 121 milyon ABD doları seviyesinde net para çıkışı meydana geldi.

Rapora göre, 2014 yılının ilk üç aylık döneminde en yüksek para girişi, içerisinde Banka hisselerini de bulunduran Mali endekste görüldü. Bir önceki çeyrekte görülen 570 milyon dolarlık para çıkışının 480 milyon ABD doları geri geldi.

2014 yılının ilk çeyreğinde Borsa İstanbul'da işlem hacminin yüzde 78'i yerli yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Adet bazında yüzde 1'in altında  olan yabancı yatırımcıların işlem hacmindeki payı yüzde 22, piyasa değerindeki payı ise yüzde 63'tür. Yerli yatırımcıların yüzde 99'undan fazlası bireysel yatırımcılardan oluşmaktadır, Yabancı yatırımcılar içinde kurumsal yatırımcıların payı yüzde 38.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir