İstatistikler kazanç ayı derken, analistler uyardı

Borsanın son 5 yıldaki mart ayı performansları incelendiğinde yatırımcısına ortalama yüzde 7,44 kazandırması dikkati çekiyor. Analistler, mart ayında Borsa yatırımcısını zorlu bir dönemin beklediği görüşünü savunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa, son 5 yılın mart ayında yatırımcısına ortalama yüzde 7,44 kazandırırken, yerel seçimlerin yapıldığı 2004 ve 2009 yıllarının mart ayında da getirisi ortalama yüzde 7,06 oldu.

30 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde Borsa İstanbul'dan derlenilen verilerle, önceki iki yerel seçimin gerçekleştirildiği mart ayındaki aylık endeks performanslarını ve son 5 yılın mart ayı performanslarını karşılaştırdı.

Borsa İstanbul verilerine göre, genellikle seçim olan aylarda BIST 100 endeksinin yükseliş eğilimi öne çıkarken, 2004 ve 2009  mart ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerin de Borsayı pozitif etkilediği görülüyor. BIST 100 endeksi bu iki yılın mart ayında önceki ay kapanışına göre ortalama yüzde 7,06 oranında yükseliş kaydederken, iki dönemde de endeks 20 binli seviyelerdeydi. BIST 100 endeksi 2004 yılı yerel seçimlerin yapıldığı mart ayında önceki ay kapanışına göre yüzde 6,89, 2009 yılındaki seçimlerin gerçekleştirildiği mart ayında ise yüzde 7,23 yükseliş kaydetti.

İstatistikler mart ayı kazanç ayı derken, analistler yakın gelecek için temkinli

Borsanın son 5 yıldaki mart ayı performansları incelendiğinde de yatırımcısına ortalama yüzde 7,44 kazandırması dikkati çekiyor. Borsa, 2008 yılında ABD kaynaklı finans krizi sonrasındaki dönemde düzenli olarak mart aylarının tamamında yatırımcısının yüzünü güldürdü.  

Bu ayın sonunda yerel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle yurt içinde siyasi tartışma ve gerginliğin artması, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeyi yavaşlatma süreci ve buna bağlı olarak gelişen ülkelerin varlık fiyatları üzerinde oluşan baskılar son 5 yıldır borsa yatırımcısının yüzünü güldüren mart ayı için soru işaretlerini artırıyor.

Analistler, yurt içi ve yurt dışında son dönemde yaşanan gelişmeler ve kafa karıştıran makro ekonomik veriler nedeniyle mart ayında Borsa yatırımcısını zorlu bir dönemin beklediği görüşünü savunuyor.

BIST 100 endeksi, şubat ayını önceki ay kapanışına göre yüzde 1,12 yükselişle tamamlarken, yılbaşından bu yana ise yüzde 7,74 oranında düşüş kaydetti.

"Düşük yabancı ilgisi nedeniyle yükselişler sürdürülebilir değil"

Garanti Yatırım Araştırma Müdürü Özgür Yurtdaşseven, mart ayına ilişkin olarak makro ekonomi ve siyasi gündemin hem yurt içinde hem yurt dışında oldukça yoğun olduğuna dikkati çekti.

Yurtdaşseven, ABD ekonomisindeki toparlanma ve Fed'in para politikası, Avrupa'da yükselen deflasyon riski, gelişmekte olan ülkelerde ise risk alma iştahının azaldığı dönemde artan protestolar küresel anlamda mart ayının gündeminde olacağını ifade ederek, "Yurt içinde ise seçim öncesi yükselen politik tansiyonu izleyeceğiz. Avrupa'da değerlemelerin yüksek seviyelere taşınması ve tahvil faizlerindeki düşük seviyelerin sürdürülebilirliği ciddi anlamda soru işareti yaratıyor, bu açıdan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı bölge piyasaları açısından izlenecek" dedi.

Değerlemelerin ve relatif performans bazında gelişmekte olan piyasaların yatırımcılar için cazibesi artıyor olsa da, yüksek tansiyon ve büyüme kaygılarının Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu ülkeleri tercihlerde henüz öne çıkarmadığını vurgulayan Yurtdaşseven, "BIST 100 açısından 60.500-60.700 bölgesi kısa vadede destek olsa da, bu bölge üzerindeki tepki alımları düşük yabancı ilgisi nedeniyle sürdürülebilir değil, dolayısıyla 60.700 - 65.500 bandında dalgalanma devam edebilir. Belirttiğimiz destek bölgenin kırılması halinde ise volatilitenin artması ve yeni taban arayışları beklenmelidir" ifadelerini kullandı.

"Borsa İstanbul zor bir mart ayına giriyor"

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Yönetmeni Serhan Yenigün ise Borsa İstanbul'un zor bir mart ayına girdiğine dikkati çekerek, değerlemeler açısından Türk şirketlerinin ucuz, ancak siyasi gündemin baskısı nedeniyle yatırımcı iştahının yerel seçimlere kadar sınırlı kalacağını düşündüğünü söyledi.  

Seçimlere doğru anket sonuçları ve siyaset arenasındaki gelişmelerin volatilite yaratmayı sürdüreceğini aktaran Yenigün, teknik açıdan 60.750 seviyesinin BIST 100 endeksi için önemli bir destek olduğunu kaydetti.  

Satış baskısının artması ve bu desteğin kırılması halinde endekste geri çekilmenin hızlanabileceğini belirten Yenigün, ancak son iki gündür etkili olan tepki alımlarının endeksi tehlikeli bölgeden bir miktar uzaklaştırdığını ifade etti.

Yenigün, alımların sürmesi halinde ise 64-65 bin bandının ise direnç bölgesi olarak takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, "Seçimler öncesinde bu direnç bölgesinin kalıcı olarak aşılma potansiyelini düşük buluyorum. Dolayısıyla mart genelinde BIST'te iştahın sınırlı kalacağı, endeksin 60.750 - 65.000 bandında ağırlıklı olarak seyredeceği bir dönem geçirebiliriz" dedi.

BIST-100 endeksinde 60.750 desteğinin kırılması durumunda 57-58 binlere kadar geri çekilme riskinin olduğunu da belirten Yenigün, bu dönemde sektörlerden çok volatilite öne çıkacağını vurguladı.  

Uzun vadeli değerlemeler perspektifinden bakıldığında bankaların, holdinglerin ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarının öne çıktığını, sanayi şirketlerinin biraz daha geri planda kaldığını söyleyen Yenigün, "Yabancı yatırımcıların ise bu dönemde daha çok izlemede ve beklemede kalacağını, yabancı takas oranının da yüzde 60-62 bandında dalgalanacağını düşünüyorum" dedi.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir