'Ucuz kredi'de ilk anlaşma yapıldı

DÜNYA'nın daha önce okurlarına duyurduğu yüzde 9,90 faizle ticari kredi için ilk banka anlaşması yapıldı. TOBB Başkanı, diğer bankalarla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un kaynaklarının ucuz ticari kredi verilmesi için başlatılan süreçte ilk anlaşmanın Denizbank ile sağlandığını ve 9,90 faiz ile kredi verileceğini açıkladı. Hisarcıklıoğlu, başka bankalarla görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.DÜNYA okurlarına TOBB’un girişimi ve 9,90 faiz oranını duyurmuştu.

KOBİ’lere TOBB destekli yüzde 9.90 faizli krediKOBİ’lere TOBB destekli 9.90 faizli kredi

Ankara Ticaret Odası’nda yönetim kurulu üye istifalarının ardından, Başkan Salih Bezci’nin de istifasıyla yeni yönetim kurulu seçilmesi sürecinde, TOBB’un hukuki gerekleri hızla yerine getirdiğini ve ATO Meclis’inin bir seçim yapacağını açıklayan Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak bu süreçte demokratik ve hukuki kuralların işlemesine azami gayret gösterdiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Bugüne kadar TOBB olarak 365 oda, -kendi odam, ATO da dahil olmak üzere- hiç bir şekilde seçim süreçlerine karışmamışımdır.Şu başkan olsun, bu başkan olsun, gönlüm şundan yana, bu yana bir şey olmamıştır” dedi. Öteyandan Hisarcıklıoğlu, FETÖ soruşturma ve kovuşturmaları kapsamında 29 oda-borsa başkanını değiştiğini, 424 meclis üyesinin ayrıldığını belirterek, “kamuoyunu rahatsız etmeyecek şekilde kendi temizliğimizi yapıyoruz” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi İş ve Yatırım Forumu sonrası Bahreyn’den dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. TOBB’un kaynaklarının ucuz finansman aracı olarak kullanılmasına yönelik projede son aşamaya gelindiğini açıklayan Hisarcıklıoğlu, Denizbank ile anlaşmaya varıldığını, başka bankalarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, TOBB’un ucuz kredileri desteklemek yönündeki projesinin hayata geçme aşamasında olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“TOBB olarak KOBİ’lere yıllık yüzde 10’nun altında faiz oranıyla kredi kullandırmak için Denizbank ile anlaşmaya vardık. Bazı bankalarla da görüşmelerimiz sürüyor. Halen yıllık yüzde 18’i bulan ticari kredilerin faizi yüzde 9.90’a kadar inecek. Bankacılık sektörünün karlılığı çok iyi. 2015 ve 2016 ‘ya mukayese yaptığımız zaman, kar etsin mi bankacılık sektörü etsin, biz onları kıskanmıyoruz ama 2015-2016 döneminde bankacılık sektörünün bu karlarının ilk 6 ayına 7 ayına baktığımızda artış yok. Bu kapsamda karlarından fedakarlık ederek faizleri düşürme operasyonuna girdikleri için memnunuz. Esas devrimi yakında açıklayacağımız yüzde 9.90’lık faizle yapacağız. O zaman da diğerlerinin (faizleri) de inecek.”

Bankacılık güçlü

Bankacılık kesiminin güçlü ve kamu maliyesinin de iyi durumda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, finansal göstergelerin hem özel hem de kamuda daha da iyileşmeye başladığı bir ortamda 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, “(Buna rağmen) Türkiye ekonomisine baktığımızda hepimizin tahmininden çok daha güçlü olduğunu görüyorsunuz. Son 1,5 yılda 2 tane seçim iki hükümet değişti, başbakan değişti. Bir taraftan DAEŞ ile bir taraftan PKK ile mücadele.. Akabinde 15 Temmuz hain darbe girişimi olmasına rağmen kamu maliyesinde bozulma yok. Kamu maliyesi açısından baktığımızda Türkiye 28 AB ülkesinin 23 ünün daha iyi. Bu aslında Türkiye’de  ekonominin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bankaların sermayeleri, yeterlilik rasyoları dünyanın en güçlü bankacılık sisteminde göstergesi. Sanayi tesislerimiz çok güçlü, üretime devam ediyor. Bugün Türkiye, Çin ile İtalya’nın arasında bir sanayi devi ülkesi halinde” dedi.

Türkiye’nin ekonomiye güveninin devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, insanların darbe girişine rağmen normal yaşamını devam ettirdiğini kaydetti. “Bu darbe girişiminden bir ay sonra dünyanın en büyük seramik fabrikasının temel atma törenini yaptık. Aslında hakkettiğinden daha az ilgi çekti” diye konuştu.

Faiz indirimi olumlu

Bankaların faiz indirim kararlarının olumlu olduğunu, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir bu yönde talebi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Çağrılara ilk tepkilerden biri Türkiye bankacılık sisteminin en büyüklerinden olan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin yapmış olduğu açıklama pozitif netice verdi” diye konuştu.

Ankara Ticaret Odasında süreç işleyecek 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kendisinin de üyesi olduğu Ankara Ticaret Odasında (ATO) yönetim kurulunun iki kişi hariç istifa etmesi sonucu ortaya çıkan duruma ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, hukuki ve demokratik kuralların tam olarak işletilmesini öncelikli saydığını, TOBB’un ve kendisinin ana rolünün bu olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “gönlünüzden ne geçiyor” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Şu anda biz ATO 5174 sayılı yasanın gereği (hareket ediyoruz) 11 yönetim kurulu üyesinden istifalarla sayı 6’nın altına için kayyum atanıyor. 5174 sayılı yasaya göre mecburduk, 4 kayyum atadık. Bu kişiler bu konuda  işi en iyi bilen insanlar. Kayyumlar odadaki eksiklikleri tamamladıktan sonra seçime gidecekler. Onların görevi hem odanın günlük işleyişini sağlıklı olarak götürmek, artı sağlıklı olarak seçime götürmek. Bugüne kadar TOBB olarak 365 odanın, -kendi odam ATO da dahil olmak üzere-  hiçbir şekilde seçim süreçlerine karışmamışımdır. ‘Şu başkan olsun, bu başkan olsun, gönlüm şundan yana” bir şey olmamıştır.  Son 2 dönemdir de ATO başkanlığı seçimlerinde  delege olmama rağmen oy atmıyorum.. Neden, çünkü TOBB Başkanının tarafsız olması lazım. Çünkü bütün 365 oda ve borsanın başkanı. Tarafsızlığın sonunda demokrasi var. Demokrasi ve güzel işleyen bir müessese var. Bu müessesi de kendi iç işlerinde, demokratik teammüler içinde seçim olacak”