Piyasalar dalgalı günü kayıplarla kapattı

Merkez Bankası'nın faiz artırım hamleleriyle gevşeyen dolar/TL, Avrupa Parlamentosu'nun 'müzakereleri durdurma' isteği ile yeniden rekor kırdı. Borsa, günü yüzde 1'i aşan kayıplarla geride bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri durdurma isteği piyasalarda dalgalanmaya neden oldu. MB kararları ile önce 3.36'lara doğru gevşeyen dolar, AP kararı sonrası yönünü yukarı çevirerek 3.45'i aştı.

Merkez Bankası'nın faizlerde çifte artışa gitmesinin ardından 3.40 seviyelerinde olan dolar/TL, kararın hemen ardından saniyeler içinde 3,37 seviyesinin altına indi.

Ancak, Avrupa Parlamentosu'nda yapılan Türkiye oylamasında müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı verilmesi, doların yeniden yükselmesine neden oldu. Kur 3.44'ün üzerine çıktı. Kur, 3.4533'i görerek tarihi rekor kırdı. 

Bu seviyeden sonra aşağı yönlü dalgalı bir seyir izleyen kur, tekrar 3,42 seviyesinin altını inmesine karşın yeniden yönünü yukarı çevirdi ve piyasaların kapanış saatleri itibariyla 3,4350 seviyesinde hareket etti.

Borsa kazanımlarının geri verdi

Günün ilk yarısında yüzde 0,09 değer kaybederek 74.966,61 puana düşen BİST 100 endeksi ise MB faiz kararı sonrasında sert bir yükseliş gerçekleştirdi. MB kararı sonrasında gelen alımlarla 75.867 puana kadar yükselen endeks, AP açıklaması sonrasında kademeli olarak düşüş yaşadı. 

Doların tekrar rekorlar kırmasıyla birlikte satışların yoğunlaştığı BİST 100 endeksinde kayıplar yüzde 1'i geçti. 74.104 puana kadar geriledikten sonra tekrar toparlanmaya başlayan endeks, kapanış saatlerinde tekrar artan satışlarla günü yüzde 1,12 (843 puan) kayıpla 74.193 puandan günü tamamladı.  

Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz hamlesiMerkez Bankası'ndan sürpriz faiz hamlesi

 

AP'deki Türkiye oylaması sonuçlandıAP'deki Türkiye oylaması sonuçlandı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir