Piyasada hareketler sertleşti

Dolar kuru ilk kez gün içerisinde 4 TL'yi aşarken, Borsa İstanbul artan satış baskısıyla 114.000 bölgesinin altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN - DÜNYA Online
Dolar endeksinin beş günün en yüksek seviyesini görmesi ardından yükselen dolar/TL, 4.0150 ile seans içinde gördüğü en yüksek seviyeye geldi. Kur geçtiğimiz cuma gecesi sığ piyasada 4,0368'i görerek rekor kırmıştı.

ABD'de dördüncü çeyrek büyümesinin beklentilerin üzerinde açıklanması ardından dolar endeksi kademeli olarak yükseldi ve 89,44 seviyesine geldi.

TL'de yaşanan bu değer kaybı sonrasında Borsa İstanbul'da sert bir düşüş gerçekleşti.

Son günlerde TL’de yaşanan kayıplar ve faizlerdeki sert yükselişe kayıtsız kalan Borsa İstanbul, bu durumu daha fazla sürdüremedi. Güne yüzde 0,44 düşüşle 115.687 puandan başlayan endeks, kapanış saatlerine doğru yoğunlaşan satışlar sonrasında 114.000 seviyesinin altına indi. Endeks, yüzde 1,78 azalışla günü 114.129,30 puandan tamamladı.

TL'deki değer kaybı tahvil faizlerini de olumsuz etkilemeye devam ediyor. 2 yıllık gösterge tahvil faizi önceki kapanışa göre 7 baz puan artışla yüzde 14,28'e yükseldi. 10 yıllık tahvil faizi ise 5 baz puan artarak yüzde 12,82 seviyesine çıktı.

"Teknik olarak sert bir satış gördük"

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı, piyasalara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı;
"Dünyada faizlerin yükselmesi gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkiliyor. Özellikle LIBOR tarafındaki yükseliş bizim gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan gelişmekte olan ülke piyasaları için risklerin arttığını gösteriyor. Gösterge tahvil faizi %14’ün üzerindeki hareketine devam ediyor. Son gelen cari açık ve yüksek enflasyon verileri dışında erken seçim tartışmalarının kurdaki yükselişi tetiklediğini düşünüyorum.

Yurt dışı hisse senedi piyasalarında Trump’ın ticaret savaşlarını başlatacağı korkusu ile 3-4 gündür negatif hava var. Bizde de son dönemde teknik olarak sıkışma vardı. 115.300- 115.500 bölgesinin kırılması ile birlikte teknik olarak sert bir satış gördük. 115 binin altında kalıcılık sağlanması satıcılı görüntünün devamını getirebilir.

Dolar/TL’de aylık grafikte bayrak ve flamalar var. Bunların ortalama hedefi 4.17-4.23 arası. Kısa vadede ise 3.95 seviyesinin destek olduğunu 3.98 seviyesinin üzerinde kalıcılık halinde ise 4.06 ve 4.12 bölgesinin görülebileceğini düşünüyorum."

"Ayrışmada ilk sırayı TL alıyor"

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver ERKAN ise, dolara dair şu değerlendirmeyi yaptı:
"Gelişmekte olan ülke paralarında algı olumsuz ve ayrışmada da ilk sırayı TL almaktadır. Küresel risk iştahı, ABD teknoloji sektöründeki satışlar ve ABD/Çin arasındaki ticaret savaşı haber akışının kötüleşmesinden dolayı düşük. Ayrışmalar bu dönemde iyice netleşti, bu bakımdan dolar endeksi de her ne kadar yukarı gitmese de gelişen ülke kurları üzerindeki olumsuz algı biraz daha net bir duruma gelmiştir. İç faktörler de elbette geniş resimde fiyatlamaların içinde var, Trump'ın başlattığı ticaret savaşları da şu anda fon yöneticilerinin düşük risk iştahında TL ve gelişen ülke kurlarına temkinli yaklaşmasına neden oluyor.

Yükseliş trendinin alt noktası 3,9525 – 3,9350 bölgesi üzerinde pozitif görünümüne devam eden dolar/TL kurunda 3,95 – 3,99 bandının üst noktasına göre gerçekleşen fiyatlama davranışı yukarı yönlü hareketler açısından önem arz etmektedir. Dolar/TL kuru ilgili bölge üzerinde kalmayı sürdürürse yukarı yönlü çıkışını 4 ve haftalık grafikte üzerinde durduğumuz 4,0190 seviyelerine doğru trend yönlü fiyatlama davranışı izlenebilir. Dolar/TL kurundaki son çıkışa rağmen tepki satışı düşüncesinin gündemimizde yer alması içinse, 3,99 altı fiyatlama gerekmektedir. Bu durumda 3,97 ve bandın alt noktası 3,95 seviyesine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Bu tarz bir geri çekilme oluşsa dahi ana beklentinin 3,9525 – 3,9350 bölgesi üzerinde pozitif olduğu unutulmamalıdır."

New York borsasında Dow Jones ve S&P yükselişle açıldıNew York borsasında Dow Jones ve S&P yükselişle açıldı

Güney Afrika faiz indirdiGüney Afrika faiz indirdi

ABD beklentilerin üzerinde büyüdüABD beklentilerin üzerinde büyüdü

 

Bu konularda ilginizi çekebilir