Piyasalar Merkel'le moral kazandı

Almanya Başbakanı'nın ECB'nin borç krizinin çözümüne yönelik çabalarını destekleyen açıklamaları risk iştahını artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasada haftanın son işlem günü iyimser hava etkili. Almanya Başbakanı Merkel'in dün akşam yaptığı değerlendirmeler iyimserliği destekleyen gelişme. Merkel'in, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin aşırı borçlu ülkelerin borçlanma maliyetlerinin düşürülmesine yardım için ortaya koyduğu şartları desteklediklerini, ülkesinin Euro'yu ayakta tutmak için yapabileceği her şeyi yapmaya hazır olduğunu açıklaması piyasalarda ortak tahvil projesine sıcak bakmaya başladığı şeklinde yorumlandı.

Asya tarafında özellikle Japonya'da yükseliş eğilimini sürdüren Nikkei endeksi bu sabah son 3 ayın en yüksek seviyelerini test etti. ABD ve Asya borsaları Merkel'in ECB'nin borç krizinin çözümüne yönelik çabalarını destekleyen açıklamalarının yatırımcıları rahatlatıp riskli varlıklara yöneltmesiyle yükselirken, İMKB de güne alıcılı seyirle başladı.

Bileşik Endeks açılışını 256 puan artışla 65.172 puandan gerçekleştirdi.

ABD vadelileri ise dün yaşanan hareketliliğin ardında bu sabah nispeten daha sakin bir seyir izlemekte.

Öğle saatlerinde Euro Bölgesi'nde açıklanacak dış ticaret ve cari denge verilerinin ardından, öğleden sonra saat 16:55'de açıklanacak Michigan tüketici güveni ve saat 17:00'deki CB öncü göstergeler endeksi takip edilecek.

Faizde düşüş eğilimi sürüyor

TCMB tarafından dün yapılan PPK toplantısında %5.75 olan politika faizinde ve halen %5-11,5 aralığında olan faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gidilmezken, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğinin ifade edilmesi faiz oranlarında düşüş yönünde bir tepki buldu. Dün yüzde 7.7 seviyelerine doğru gevşeyen gösterge faiz bu sabah da yüzde 7.69 seviyesinde işlem görüyor.

Faize göre düşüşün sınırlı kaldığı kurlarda ise benzer tablo bu sabah itibariyle etkisini koruyor. Interbank işlemlerde dolar 1.7950 liradan işlem görüyor.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir