Piyasalar satıcılı seyrediyor

ABD faizlerinin öngörülenden daha fazla yükseleceği endişeleri ve jeopolitik gelişmelerle piyasalar satıcılı bir gün geçiriyor. Dolar kuru gün içinde 3.82'ye yaklaşırken, BIST 100'de kayıp yüzde 1'e yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online

Global piyasalarda kayıplar bugün de devam ediyor.

Buna paralel satışlara eşlik ederek güne başlayan Borsa İstanbul'da kayıplar günün ikinci yarısında arttı. Bu sabah güne 3.80 seviyesinin üzerinde başlayan dolar kuru, öğleden sonra 3.82 seviyesine doğru hareketlendi. Euro, dolar karşısında 1,22'nin altına sarktı. Para birimlerindeki bu hareketlilikte dolar endeksinin yukarı yönlü seyrini sürdürmesi etkili oluyor.

Jeopolitik risklere paralel geçen hafta dalgalı bir seyir izledikten sonra bu haftada her iki yönlü dalgalanan dolar/TL, önceki gün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarıyla 14 Şubat'tan beri ilk kez 3.8167'ye yükselmişti. Kur, bugün ise 3.8182'yi gördükten sonra saat 16:50'de 3.8105'de yer aldı. TL'de yaşanan değer kaybıyla euronun satış fiyatı ise aynı dakikalarda 4.6462 oldu.

Powell, ABD ekonomisinin aşırı ısınmasının önüne geçilmesi ile ekonomide toparlanmanın devamı arasında "denge" sağlayacağını belirterek merkez bankasının vergi indirimleri ile kamu harcamalarında artışa rağmen faizlerde kademeli artışı sürdüreceğinin sinyalini verdi. Bu açıklamalar, yüksek borçlanma oranlarının şirket faaliyetlerini durdurabileceği ve ekonomik büyümeyi azaltabileceğine ilişkin endişelerin yaşandığı bir ortamda Fed'in bu yıl para politikasını beklenenden daha hızlı sıkılaştıracağına ilişkin spekülasyonları artırdı.

Dolar endeksi Powell'ın ABD ekonomisine ilişkin iyimser açıklamalarının ardından Fed'in bu yıl dört faiz artırımı yapabileceği izlenimi uyandırmasıyla 90.74 ile beş haftanın zirvesine yükseldi. Piyasalar bu yıl üç faiz artırımı bekliyorlar.

Borsada kayıp yüzde 1'e yakın

Güne negatif başlayan BIST 100 endeksi pozitif tarafa geçmeyi denese de gelen satışlarla birlikte günün ilk yarısını yüzde 0,93 düşüşle 117.841’den kapattı. ABD borsalarındaki satışlar genele yayılırken, BIST’te yurtdışındaki negatif eğilime daha fazla direnç gösteremeyerek satışlarla karşılaştı. Saat 16:50'de endeks yüzde 0,70 kayıpla 118.105 seviyesinde yer aldı.

Pazı: BIST'te taşınan riskli pozisyonlarda temkinli olunmalı

QNB Finans Yatırım'dan Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı, Borsa İstanbul yatırımcılarına taşınan riskli pozisyonlarda temkinli olmalarını tavsiye etti.

Global piyasalarda risk iştahının artması sürecinde tarihi zirve seviyelere yaklaşan BIST 100 üzerinde artan Fed kaygılarının etkili olduğuna dikkat çeken Pazı, BIST 100 endeksinde 117.750 seviyesi altında kapanış gerçekleşmesi halinde bugüne kadar olumlu devam eden teknik görünümün bozulabileceğine işaret ederek, yatırımcılara taşınan riskli pozisyonlarda temkinli olunmasını tavsiye etti.

Pazı, BIST 100 endeksinde 116.500 seviyesinin ise bir sonraki destek konumunda takip edilebileceğini sözlerine ekledi.

Gözler ABD verilerinde

ABD'de TSİ 16:30'da ocak ayı kişisel gelirler, kişisel harcamalar, çekirdek PCE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları TSİ 1745'te imalat PMI, 18:00'de ise ISM imalat endeksi açıklanacak.

Bankacılar en önemli verinin ABD PCE olacağına işaret ederken, küresel piyasalarda da yön belirleyici olması beklenen bu verinin ABD'de bu yıl kaç faiz artırımı yapılabileceği açısından önemli olduğunu belirtiyorlar.

Fed Başkanı Powell'ın bugün Senato Bankacılık Komitesi önünde yapacağı konuşma da piyasalarda takip edilecek.

ABD öncülüğünde gelişmiş ekonomilerdeki yüksek faiz oranlarının dünya ekonomik büyümesine zarar verebileceği düşünceleriyle son haftalarda endişeli olan yatırımcılar, yoğun veri gündemini küresel para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin ipuçları almak için takip edecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir