Piyasanın gündeminde yok yok

Yurtiçi piyasalar yoğun veri ve haber gündemine odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün genel olarak karışık bir seyir izlerken, satış baskısının devam ettiği yurt içi piyasalarda bugün cari işlemler açığı başta olmak üzere yoğun haber ve veri gündemi takip edilecek.

Yurt içi piyasalarda dün gece ABD Başkanı Barack Obama'nın terör örgütü IŞİD ile mücadele için geniş bir koalisyona liderlik edeceğini açıklamasının ardından bölgeye yönelik haber ve açıklamaların gündemin üst sıralarına yükseleceği tahmin ediliyor.  

Bugün haber ve veri gündeminin yoğun olduğunu ifade eden analistler, yurt içinde açıklanacak cari işlemler açığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın yapacağı sunum, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in İstanbul'da yapacağı "Türkiye'nin önünde yeni zorluklar" başlıklı bilgilendirme toplantısı ile ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor.

ABD'de bugün hareketlenecek veri takvimi öncesinde dün tepki alımlarının etkili olduğu ve hisse senedi piyasalarının günü yükselişle tamamladığı görüldü. Dolar endeksi yaklaşık 4 yılın zirvesine yakın 84 - 84.50 aralığında dengelenirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yükselişini devam ettirerek yüzde 2,5430'u gördü. Dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,32 yükselişle 17.069 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,36, Nasdaq endeksi yüzde 0,75 artış kaydetti.

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi önceki günkü tepki alımlarının sınırlı kalmasıyla dün 1,29'un altına kadar geriledikten sonra günü 1,2916'dan tamamlarken, zayıf avroya karşın hisse senedi piyasalarının sınırlı da olsa günü düşüşle tamamlaması dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,04 değer kaybederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,02 yükseliş kaydetti. Bugün Almanya'da açıklanacak TÜFE verisinin ve Ukrayna ile ilgili gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, hisse senedi piyasalarında tepki alımlarının beklenebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya, ağustos ayı TÜFE  

09.00 Türkiye, Fitch Ratings'in "Türkiye'nin önünde yeni zorluklar" başlıklı bilgilendirme toplantısı  

10.00 Türkiye, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın "Para Politikaları" konulu sunumu

10.00 Türkiye, temmuz ayı cari işlemler dengesi

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir