Trump, küresel piyasaları 'geriyor'

ABD Başkanı Trump'ın diğer "bazı ülkelerin devalüasyondan beslendiği" açıklamaları üzerine piyasalarda dalgalanmalar görüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Doları, Donald Trump hükümetinin Almanya ve Japonya'yı devalüasyon yaparak kendilerine ticari avantaj sağlamakla suçlamasının ardından dalgalı bir seyir izlerken, bu suçlamalar sonrası risk iştahında oluşan gerileme hisselerde de yatay hareketlere neden oldu.

ABD Başkanı Trump'ın diğer "her ülkenin devalüasyondan beslendiği" açıklamaları üzerine dolar son 30 yılın en kötü Ocak ayını geçirdi.

Trump'ın bu açıklamalarından saatler önce ise üst düzey ticaret danışmanı, Almanya'nın "değerinin çok altında euro" kullanarak ticari ortaklarını sömürdüğünü belirtmişti. Japon ve Alman yetkililer bu suçlamaların aksini gösterseler de tartışma bir süre devam edeceğe benziyor.

Hisse tarafında ise yenin son seanslarda değer kazanmasının ardından Japonya Nikkei endeksi yatay kalırken, Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.06 düştü.

Çin'de ise piyasaların tatil olmasına rağmen bugün açıklanan imalat ve hizmet aktiviteverileri, genişlemenin Ocak ayında da devam ettiğini gösterdi.

Açıklanan resmi rakamlara göre Çin'de imalat satın alım yöneticileri endeksi (PMI) Ocak'ta 51.3 olarak gerçekleşirken, Reuters anketine katılan analistler bu rakamın 51.2 olmasını bekliyorlardı.

ABD borsaları

Dün, Dow Jones sanayi endeksi yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde 0,09 düşerken, Nasdaq teknoloji endeksi ise yüzde 0,02 değer kazandı. 100,51 seviyesini gören dolar endeksi de 99,43'e kadar geriledi.

Avrupa borsaları

Avrupa borsaları, Avro Bölgesi'nde açıklanan ekonomik veriler ve Donald Trump’ın göçmen politikasına ilişkin endişelerin de etkisiyle dün satış ağırlıklı bir seyir izledi. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,25, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,90 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti.

Avro Bölgesi'nde bugün imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisi takip edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir