'Fezlekeleri soruşturma komisyonu inceleyebilir'

Adalet Bakanı Bozdağ, eski bakanlar hakkındaki fezlekelerle ilgili "Bunları soruşturma komisyonunda bulunan üyeler inceleyebilir. Benim kanaatim de o yönde" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 19 Mart'ta Meclis'e gelecek fezlekelere ilişkin açıklamada bulundu. Bozdağ, eski bakanlar hakkındaki fezlekelerle ilgili, "Ancak bunlar soruşturma komisyonu marifeti ile incelenebilir ve sadece soruşturma komisyonunda bulunan üyeler inceleyebilir. Benim kanaatim de o yöndedir. Çünkü bu Mecliste devam edecek süreç de bir adli süreçtir. Adli süreçlerde nasıl bu işliyorsa öyle işleyecektir. Meclisin yaptığı da böyle bir husustur. O yüzden Meclisin bilgisine sunulmuş olması bana göre bu dosyaların içeriklerinin bütün milletvekilleri tarafından incelenmesi sonucunu doğurmaz. Çünkü soruşturmanın gizliliği esastır, gizliliğin ihlali de bizim hukukumuz da suçtur" şeklinde konuştu.

Bozdağ, TBMM'nin ara tatilde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Tabi Meclis ara verdikten sonra bu Türkiye'nin gündemine geldi. Şu anda Meclis'tedir. Meclis'te tabi bu bir adli süreç olduğu için adli sürece uygun usulün izleneceğini tahmin ediyorum. Dün Meclis Başkanımızın yaptığı bir açıklama da var bu yönde. Sayın bakanlarla ilgili iddia edilen hususlar da bir takım suç isnatları. Ancak bunlar da soruşturma komisyonu marifeti ile incelenebilir ve sadece soruşturma komisyonunda bulunan üyeler inceleyebilir. Benim kanaatim de o yöndedir. Çünkü bu Mecliste devam edecek süreç de bir adli süreçtir.

"Dosyaların vekiller tarafından incelenmesi sonucunu doğurmaz"

Adli süreçler de nasıl bu işliyorsa öyle işleyecektir. Meclisin yaptığı da böyle bir husustur. O yüzden meclisin bilgisine sunulmuş olması bana göre bu dosyaların içeriklerinin bütün milletvekilleri tarafından incelenmesi sonucunu doğurmaz. Çünkü soruşturmanın gizliliği esastır, gizliliğin ihlali de bizim hukukumuz da suçtur."

"Hukuk bunun bir adli süreç olduğunu söylüyor"

Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Fezlekelerin milletvekillerine okunması ve açılması lazım. Milletvekilleri fezleke ile ilgili oy kullanacak. Ne yazıldığını bilip görmeleri lazım ki ona göre karar versinler' yönündeki değerlendirmesinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Açıklamalarımızı hukuka uygun yapmamız lazım. Hukuk ne diyorsa ona göre konuşmamız lazım. Hukuk bunun bir adli süreç olduğunu söylüyor, dolayısıyla adli süreçlerde ne zaman aleniyet başlar, ne zaman gizlilik başlar, bu Bekir Bozdağ'ın veya Kemal Kılıçdaroğlu'nun düşüncesine göre oluşmaz, yasaya göre oluşuyor.  Bu konularda yasa hükümleri çok açık" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir