'Meclis soruşturması hukuki bir işlemdir'

Meclis Başkanı Çiçek, 4 eski bakanla ilgili TBMM Başkanlığı'na sunulan soruşturma önergesine ilişkin "Soruşturma bir siyasi araç değil, hukuki yoldur. Meclis soruşturması hukuki bir işlemdir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'e gelen ancak görüşülmesi gerçekleştirilemeyen fezlekelerin ardından açıklamalarda bulundu.

Meclis Başkanı Çiçek, 4 eski bakanın fezlekelerine ilişkin, "Hazırlık soruşturması devam ederken gizlilik esastır. Dosyalar burada, savcılığa iade etmek gibi düşüncemiz şu safhada yok" dedi

'Örtbas etmek gibi bir görevim yok'

"Ben Meclis Başkanı olarak burada hukuka uymak, hukuku uygulamak zorundayım" diyen Çiçek, kimsenin hukuksuzluğunu, haksızlığını, kimsenin iddia edilen bir suçu varsa, bunu örtbas etmek gibi bir görevi olmadığını vurguladı.

AK Parti'li milletvekillerinin 4 eski bakanla ilgili soruşturma önergesini TBMM Başkanlığı'na sunmasına da değinen Çiçek, "Milletvekilleri konunun Meclis Soruşturması yöntemiyle açıklanmasını talep ediyor. Meclis soruşturmasının bir hukuki işlem olduğu herkes tarafından açıktır. Bir siyasi araç değil, hukuki yoldur. Bir yasama faaliyeti değil, Meclis'in yürüttüğü adli faaliyettir. Ben siyasi değerlendirme yapamam. Bunu hukuken değerlendirmek karar vermek zorundayız. Bu kimilerinin hoşuna gider gitmez." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Çiçek şöyle devam etti:

Soruşturmanın metni 8 cümleden ibaret. Bir de deniliyor ki özel hayatın ihlali yaşanıyor diyor. Sayın milletvekilleri soruşturma istiyor, Meclis soruşturmasıyla yapılmasını istiyor. Meclis platformunda 105 soruşturma önergesinin 95'i iddiaları soruşturmak istiyor. 4'ü Danıştay'dan 39'u da Sayıştay'dan olmak üzere yazılar geliyor. Meclis'e geliyor. Genel Kurul'a sunuluyor. Meclis soruşturması nasıl bir işlem bunun iyi bilinmesi lazım. Meclis soruşturmasının da siyasi bir yöntem olduğu algısı var. Yazılmış yazıları okudum, arkadaşlarımızı dinledik.

Bu konularda ilginizi çekebilir