'Siyaset üstü olmak zorundayım'

Bugün gerçekleştirdiği Kırklareli ziyaretiyle görev süresi boyunca tüm illeri ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olan Cumhurbaşkanı Gül, Köşk seçimlerine ilişkin, "Anayasa gereği siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIRKLARELİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, göreve gelirken aldığı 81 ili ziyaret etme kararını bugün gerçekleştirdi. 81 il ziyaretini Kırklareli'yle tamamlayan Gül, görev süresi boyunca tüm illeri ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı oldu.

Kırklareli'de halka hitap eden Gül, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

"Bölgemizde, özellikle Irak'ta ve Suriye'deki gelişmeler, hepimizi tabii ki çok üzüyor. Giderek bu mezhep, iç kavga, iç savaş şekline de dönüşmeye başlamakta, bunlar çok üzücü şeyler" diyen Cumhurbaşkanı Gül, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin ise, "Bunları hep kendi aramızda hep istişare edeceğiz ve hep beraber neler yapacağımızı göreceksiniz" açıklamasında bulundu.

Gazetecilerin Irak'ta yaşanan gelişmeler, Mısır ile ilişkiler ve cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye’yi bu sıcak çatışmalardan uzak tutmak birinci önceliğimiz" 

Radikal örgütler bölgede maalesef yerini almış vaziyette. Ve bun giderek iç savaşa dönüşmeye başlamakta. Hele hele nüfusu Müslüman olan komşumuz bir ülkede olmasına çok üzülüyoruz. Kimin kim olduğu bilinmeyecek şekilde çarpışan gruplar var. 

Türkiye’yi bütün bu sıcak çatışmalardan uzak tutmak birinci önceliğimizdir. Önce ülkemizin güvenliğini sağlamak ve oradaki kötü gelişmeleri Türkiye’ye yansıtmamak birinci önceliğimiz olmalıdır.

"Mısır’ın gerçek anlamda demokrasiye geçmesini isteriz"

Mısır ve Türkiye tarih boyunca birbirinin dostum olmuş ülkelerdir. Maalesef Mısır’da olanlar da üzücü olmuştur. Seçilmiş hükümetlerin maalesef bir darbeyle görevlerinin sona ermesi… Btn bunalr Mısır gibi dost bir ülkede yaşandı. Şüphesiz bunalrın böyle devam etmemesi gerekir. Bizim ülkemizde de buna benzer şeyler oldu biz demokrasiye geçmeyi becerdik. Biz Mısır’ın gerçek anlamda demokrasiye geçmesini isteriz. 

"Neler yapacağımızı göreceksiniz"

Bunları hep kendi aramızda hep istişare edeceğiz ve hep beraber neler yapacağımızı göreceksiniz. Anayasa gereği siyaset üstü tavrımı sürdürmek zorundayım. AK Parti’nin kurucularındanım, kendi aramızda değerlendireceğiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir