17 yılda 18 milyar lira yatırım yaptık

Cepten ilk alo denmesinin üzerinden 17 yıl geçtiğini belirten Süreyya Ciliv, canlı bağlantı ile 9.Cumhurbaşkanı Demirel ile telefon konuşması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell, 2010 yılsonu ve dördüncü çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Turkcell Genel Müdür Süreyya Ciliv, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi ve azami fiyat düzenlemelerinin negatif etkisine rağmen, mobil internet gelirlerindeki artış ve iştiraklerinin artan katkısıyla Turkcell'in 2010 yılındaki büyüme hedefine ulaştığını söyledi.

Ciliv, toplam gelirlerin yüzde 1 artışla 9 milyar TL'yi geçtiğini, Turkcell Grubu’nun 2010 yılı net karının da 1,8 milyar TL olduğunu açıkladı.

Mali sonuçların değerlendirildiği basın toplantısında, Türkiye'de cepten ilk alo denmesinin üzerinden 17 yılı geçtiğini belirten Süreyya Ciliv, toplantı sırasında canlı bağlantı yaparak 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile bir telefon konuşması gerçekleştirdi. 9.Cumhurbaşkanı Demirel, telefon konuşması sırasında, "Turkcell'i tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum. İletişim teknolojileri daha da gelişecek ve yakın gelecekte de bugünden öngörülmesi birçok yeni hizmet verilmeye başlanacak. Cep telefonu asrın en büyük icadı. Gerçek küreselleşme bu.Biz iletişim alanında yeni bir çağın başladığını biliyorduk. Türkiye'de bugün 60 milyonun üzerinde cep telefonu kullanıcısı var. Artık dağdaki çoban bile cep telefonu ile konuşuyor" dedi.

2011 yılında yüzde 8 büyürüz

Toplantıda Turkcell’in 2010 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Süreyya Ciliv, şu değerlendirmede bulundu:

"2010 yılı boyunca 3G ve fiber şebekemize önemli yatırımlar yaptık. Sonuç olarak, dünyanın lider 3G şebekelerinden birini kurduk. Bu yatırımların bizi rekabete karşı oldukça güçlü bir pozisyonda konumlandırdığına ve Türkiye’de sürdürülebilir büyümeyi sağlayacağına inanıyoruz. Yeni 3G dönemine proaktif olarak öncülük ederek, Türkiye’deki güçlü makroekonomik ortamda gelecek için çok iyi konumlandığımızı düşünüyoruz. 2010 yılında Türkiye’deki Superonline ve Ukrayna’daki Astelit’in karlılıklarını önemli ölçüde artırmalarından memnunuz. Yatırımlarımız devam ederken, müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentilerine yönelik tasarlanmış mobil internet, servis ve uygulamalar ile büyümeye odaklıyız. Genel olarak 2011’in daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz."

Ciliv, toplantıda bir soru üzerine 2011 yılında da gelirlerini en yüksek tek haneli rakamlarla arttırmaya göre plan yaptıklarını, ara bağlantı ücretleri ve azami fiyat düzeylerinde bir değişme beklemediklerini ve yüzde 7-9 arasında bir büyüme öngördüklerini söyledi.

Avrupa'da Turkcell kadar başarılı bir firma yok

Süreyya Ciliv, Turkcell'in dünya çapında bir başarı gösterdiğini, yüzde 54-55 düzeyindeki pazar payını dört yıldır koruduğunu belirterek,"Avrupa'da Turkcell kadar başarılı bir firma yok. Mobil internette dünyanın en hızlı firmaları arasında yer alıyoruz. 33.5-34 milyonluk abonesiyle Avrupa'nın üçüncü büyük operatörüyüz. 18 milyar TL'lik yatırımın en büyük kısmını son üç yılda yaptık. Kriz yılı olmasına karşın 2008'de yatırım yaptık ve yatırımlarımızı 2009-2010'da da devam ettirdik. Fiber-optik altyapıya çok büyük yatırım yaptık. Bu alanda yatırım yapan başka mobil operatör de yok. Tartışılmaz bir başarı olduğu bir gerçektir. Biz uzun dönemli düşünüyoruz ve yatırımlarımızı ona göre yapıyoruz" dedi.

Gelecek mobil internette

2010 yılındaki cazip tarifelerinin pozitif etkisiyle MOU (Abone Başı Aylık Ortalama Konuşma Süresi) yıllık bazda yüzde 33 artışla aylık 179 dakikaya çıkarken, ‘Kullanıcı Başı Aylık Ortalama Mobil İnternet Kullanımı’nın bir yılda yüzde 311 oranında arttığını belirten Ciliv, mobil İnternet gelirlerinin de yüzde 74 oranında yükseliş gösterdiğini söyledi.

Turkcell'in sadece Türkiye’de altyapısına yaptığı 1,3 milyar TL yatırımla 3G ve mobil internette sektöre liderlik etmeyi sürdürdüğünü belirten Ciliv, geleceğin mobil internette olduğunu ve bu alana yatırım yaparak müşterilerinin hayatına daha fazla değer katmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Ciliv, Turkcell faturalı abone sayısında ilk kez 10 milyon barajını geçtiğine işaret ederken,2010’da Abone Başı Aylık Geliri(ARPU)bir yıl öncesine göre yüzde 5 oranında artarak 19,5 TL’ye yükseldiğini belirtti.

17 yılda 282 milyar dakika konuşturduk

Turkcell’in 17. doğum gününü de kutlayan Ciliv, Turkcell’in bu 17 yıl boyunca asıl var oluş nedeni olan müşterilerini hiçbir zaman yalnız bırakmadığını, büyük iyi niyet ve gayretle Türkiye’yi mobil teknolojilerle geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti. 17 yılda toplam 18 milyar TL yatırım yaptıklarını belirten Ciliv, tek bir kişinin 24 saat boyunca konuşma yaptığı senaryosu üzerinden şimdiye kadar 537 bin yıl konuşma süresi yarattıklarını, Şubat 1994’ten bu yana Turkcell şebekesi üzerinden 282 milyar dakika ses, 220 milyar adet SMS, 525 milyon MMS taşındığını vurguladı.

Şebekedeki toplam data trafiğinin ise 15 milyar MB (megabyte)olduğunu belirten Ciliv, bu rakamın Türkiye'deki tüm kütüphanelerdeki dökümanın ve bilginin 1.5 katı olduğuna dikkat çekti. Turkcell'in Anadolu’da açtığı çağrı merkezleri ve 17 bin 750 bayisi ve iş ortağını da kapsayan ekosisteminde 50 binden fazla kişiye istihdam sağladığını söyleyen Ciliv, Turkcell'in 17 yılda gerçekleştirdiği ‘Kurumsal Sosyal Sorumluluk’ projeleriyle bugüne kadar 200 bin gence destek verdiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir