500'e yakın Suriyeli döndü

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Suriyeli 441 mültecinin kendi istekleriyle memleketlerine döndüklerini 76 mültecinin ise giriş yaptığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca, Suriye'deki olaylar nedeniyle ülkelerinden Türkiye'ye gelenlerin sayısının 10 bin 757 olduğu bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yer alan bilgi notunda, Suriye'den Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak Başkanlığın koordinasyonunda, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Sağlık, Milli Eğitim, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma ve Maliye bakanlıkları, Hatay Valiliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Türk Kızılayı ile yürütülen çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Bilgi notunda, sınırın hemen ötesinde bulunan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarına insani yardım faaliyeti kapsamında 17 Haziran 2011 tarihinde başlayan gıda yardımına devam edildiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

  "Suriye Arap Cumhuriyeti'nden gelen ailelerin çocuklarının normal aşı takvimi güncellenerek, aşıları Sağlık Bakanlığı ekipleri tarafından yapılmaktadır. Ülkemize giriş yapan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşlarının geçici barınmaları için her türlü kolaylık tesisleri ile (seyyar mutfak, banyo, WC üniteleri, çocuk oyun parkları, ibadet alanları, eğitim, seyyar hastane ve diğer sosyal tesisler) birlikte Yayladağı'nda 2,  Altınözü'nde 2 ve Reyhanlı ilçesinde 1 olmak üzere toplam 5 çadırkent kurulmuştur. Hatay İli Merkez ilçesine bağlı Apaydın köyünde yeni bir çadırkent kurma çalışmalarına devam edilmekte olup, bugün itibarıyla 568 adet çadır kurulmuştur. 12'si ateşli silahla yaralı olmak üzere toplam 53 kişi, 27 refakatçi ile birlikte hastanede bulunmaktadır."

Kendi istekleriyle döndüler

Çadırkentlerde kalanların kimlik tespitleri yapılarak, geçici tanıtma karneleri düzenlendiği belirtilen bilgi notunda, ilgili kurum ve kuruluşları tarafından çadırkentlerde barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verilmesine devam edildiği vurgulandı. Bilgi notunda, şu ifadelere yer verildi:

"Çadırkentte uzmanlar tarafından psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Çadırkentte kalanların sportif faaliyette bulunmaları amacıyla çeşitli branşlarda spor tesisleri kurulmuş ve gerekli malzemeler temin edilmiştir. Bu kapsamda çadırkentte kalan Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşları için satranç turnuvası düzenlenmektedir. Barınma merkezleri idaresine destek vermek amacıyla Zile ve Orhaneli kaymakamları Hatay Valiliği'ne görevlendirilmiştir. 27-28 Haziran 2011 tarihlerinde ülkemize giriş yapanlardan 441 kişi kendi istekleriyle ülkelerine dönmüş olup, ilave olarak 76 Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı ülkemize kabul edilmiştir."

Bölgeye 3 milyon 750 bin lira nakdi yardım gönderildiği, 2 bin 939 çadır ulaştırıldığı ve bunların 2 bin 271'inin kurulduğunun kaydedildiği bilgi notunda, ayrıca gönderilen 22 bin 336 battaniyeden 16 bin 440 adedinin dağıtıldığı, 4 adet seyyar mutfak oluşturulduğu, 10 bin 859 yatak gönderildiği bunların da 10 bin 361 adedinin Suriyelililere verildiği, 30 seyyar banyo ve 30 tuvaletin hizmete açıldığı, Sağlık Bakanlığının kurduğu 2 sahra hastanesinin de faaliyete geçtiği belirtildi.

Suriyelilerin iletişimini sağlamak amacıyla Türk Telekom'un 4 adet ankesörlü telefon kulübesi kurduğuna işaret edilen bilgi notunda, 3 öğün sıcak yemek verildiği, hijyenik malzeme ve diğer ihtiyaçların da karşılandığı bildirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir