AFAD: Somut adımlar bekliyoruz

Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı müttefiklerin daha somut ve ciddi adımlar atması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, “Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı müttefiklerin sözlerle destek vermesinden çok, daha somut ve ciddi adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Migration Policy Institute, Middle East Institute ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi, ABD’nin başkenti Washington’da Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili konferans düzenledi.

Suriyeli sığınmacılara yönelik yardım ve desteklerini anlattı

Konferansa Skype yoluyla bağlanan AFAD Başkanı Oktay, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yardım ve desteklerini anlattı.

"Türkiye’nin sınırında yaşanan bu trajediyi görmezden gelmesi mümkün değil"

Suriye’nin sınır komşusu olarak 4 yıldır Suriyelilerin insani acılarına şahit olduklarını belirten Oktay, Türkiye’nin sınırında yaşanan bu trajediyi görmezden gelmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Oktay, bu nedenle ilk günden itibaren Suriyeli sığınmacılara “açık kapı” politikası izlediklerini dile getirerek, Suriye krizinin başlamasından bu yana Türkiye’ye gelen sığınmacı sayısının bir milyonu aştığına dikkati çekti.

"Sınır bölgesindeki 22 kamp uluslararası standartların bile üzerinde" 

Türkiye’nin sığınmacılar için elinden gelenin en iyisini yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini bildiren Oktay, sınır bölgesindeki 22 kampın uluslararası standartların bile üzerinde olduğuna işaret etti.

Oktay, kampların içinde Suriyeli çocuklara Arapça eğitim veren okullar ve sağlık merkezlerinin bulunduğunu, kamplardan mezun olan bazı çocukların Türkiye’deki üniversitelere bile başladığını ve kamp yönetimine Suriyelilerin kendi temsilcilerini seçtiğini anlatarak, Suriyelilerin kendilerini daha iyi hissetmeleri için kamplar için de “kamp” terimi yerine “çadır kentler, koruma merkezleri” gibi isimler kullandıklarını söyledi.

"BM kamplarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’deki kamplar çok daha iyi"

Oktay, “Onlara bir yaşam şekli sunuyoruz. Kamp yönetimlerine temsilcilerini seçerek bir nevi demokrasinin tadını alıyorlar. Dünyadaki diğer yerlerle ve BM kamplarıyla karşılaştırıldığında Türkiye’deki kamplar çok daha iyi koşullara sahip” dedi.

"Batılı ülkelerden daha somut adımlar bekliyoruz"

Suriye’deki çatışmaların 4'üncü yıla vardığına ve hala da devam ettiğine dikkati çeken Oktay, Batılı ülkelerin de tıpkı Türkiye gibi “açık kapı” politikası izlemesini dilediklerini söyledi.

Batılı ülkelerin şu ana kadar 18 bin civarında Suriyeli kabul ettiğine işaret eden ve bunun Türkiye’deki 1 milyonun üzerindeki Suriyeli sayısıyla karşılaştırılamayacağını vurgulayan Oktay, “Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda, uluslararası toplumun ve özellikle Batılı müttefiklerin sözlerle destek vermesinden çok, daha somut ve ciddi adımlar atmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. 

Oktay, bazen Türkiye’ye bir gecede bile 10 binden fazla sığınmacının giriş yaptığını belirterek, “Dolayısıyla, bu konuda uluslararası toplumda ortak yükümlülük ve sorumluluk paylaşımı görmek istiyoruz” diye konuştu.

"Açık kapı politikamız değişmeyecek"

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da uluslararası toplumun Suriye krizini iyi yönetemediğini söyledi.

Kardaş, Suriye’de sahada büyük değişiklikler olmazsa, sığınmacı sayısının yıl sonuna kadar 1,5 milyonu geçmesini beklediklerini kaydetti.

Kardaş, ABD ve uluslararası toplumun yardımlar ve sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi noktasında Türkiye’nin yükünü paylaşmasını istediklerini ifade ederek, şu ana kadar yeterli desteği göremediklerini dile getirdi.

Kardaş, ancak Türkiye olarak, Suriye’deki kriz devam ettikçe Suriyeli sığınmacılara “açık kapı” politikalarının değişmeyeceğini de vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir