AK Parti kararsız seçmenleri kaybetti

Nisan ayına göre seçmen oranı yüzde 1 gerileyen AKP, kararsız seçmenlerin desteğini kaybetti. Kararsızlar dağıtıldığında AKP'nin oy oranının yüzde 42,2'ye gerilediği görülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Özer Sencar, AKP'nin oy oranının Nisan ayında gerçekleştirilen anketteki yüzde 51.4'ten seviyesinden yüzde 42.2'ye gerilediğini, iki anket arasındaki farkın AKP'nin kendi seçmenindeki değişiklikten değil muhalefet seçmeninin tavır değişikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Metropoll Araştırma Merkezi tarafından 3-12 Haziran arasında 2,818 kişi ile yapılan ankete göre "Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna (kararsız seçmenler oransal olarak dağıtıldıktan sonra) katılımcıların yüzde 42.2'si AKP cevabını verdi.

Sencar, "Nisan ayı araştırma sonuçlarıyla Haziran ayı araştırma sonuçları arasındaki asıl fark AKP seçmeninden değil muhalefet seçmenin tavır değişikliğinden kaynaklanıyor" dedi Yaptıkları çalışmaların AKP'nin mevcut oy oranın bir önceki seçime göre ancak yüzde 30 azalabileceğini gösterdiğine ve Haziran anketinde yaşanan düşüşün oy oranını bu seviyelere getirdiğine değinen Sencar, "AKP'nin oyununun bu seviyeden daha da azalması için bundan sonra bir şeylerin çok çok kötü gitmesi gerekiyor" dedi.

Sencar, Nisan ayındaki 'Bu Pazar seçim olsa kime oy verirsiniz?' anketinde AKP'nin oy oranının, kararsızlar dağıtılmadan önce yüzde 36.3 iken, Haziran ayında yüzde 35.3'e indiğini ve bu anlamda AKP'nin ciddi bir oy kaybından söz etmenin mümkün olmadığını da söyledi ve şöyle devam etti:

"Fakat burada asıl bakmamız gereken kararsızların oranı. Nisan ayında görüşülen kişilerin yüzde 20.4'ü kararsız olduğunu söylerken, önce Kürt sorununun çözüm süreciyle BDP ve MHP oyları artarken, daha sonra da Gezi olaylarının gerçekleşmesiyle öncelikle CHP ve tüm muhalefetin oyları artıyor, ve kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 7.6'ya düşüyor."

Seçmenlerin, Kürt sorunundaki gelişmeler ve Gezi Parkı olaylarının yurt çapında yaygınlaşmasıyla, orijinal partilerine döndüklerine dikkat çeken Sencar, "Bu yeni durumda da oransal olarak dağıtıldığında seçmenin yüzde 51.4'ünün oyunu alan AKP'nin oyu Haziran anketinde yüzde 42.2'ye düşüyor" dedi.

Sencar, iki ay önce muhalefet partilerinden memnun olmayıp kararsız olduğunu ifade eden seçmenin bugün eksiklikleri olduğunu düşünmesine rağmen yine de muhalefet partilerine kaydığına dikkat çekti. "Bence Taksim olayları muhalefetin dirilişi, uyanışıdır" diyen Sencar, "Özellikle CHP seçmeni ordudan ve yargıdan ümidini kestiği için, kendi mücadelesini vermeye karar vermiş görünüyor, kendilerinin ayağa kalkıp muhalefet yapmaları gerektiğinin, artık arkalarında yargı ve ordunun bulunmadığının farkındalar... Nisan'da (karasızlar dağıtılmadan) yüzde 15.3 olan CHP oyları, Haziran çalışmamızda yüzde 22.7'ye yükselmiş durumda. Bu çok önemli bir sıçrama. Bu oylar CHP'ye başka partilerden kaymadı, kararsızlardan geldi. Polis şiddetinin bu noktada en kritik etmen olduğunu düşünüyorum" dedi.

MHP ve BDP oylarının, Gezi Parkı olaylarından çok etkilendiğini düşünmediğini de belirten Sencar, iki partinin de oylarının Kürt sorununun çözüm süreci nedeniyle arttığını belirterek, şöyle dedi: "Çözüm sürecinden, masaya oturulmasından, PKK ile ve Öcalan'la görüşmelerden memnun olmayan milliyetçi kesim oylarını MHP'ye kaydırırken, Kürt seçmen de gelişmelerden, silahların susmasından memnun olarak BDP'ye olan desteğini arttırdı."

Metropoll araştırmasına göre Nisan ayında MHP'nin oyları (kararsızlar dağıtılmadan) yüzde 10.2 olarak görünürken bu rakam Haziran'da yüzde 14.4'e çıktı, BDP de oylarını yüzde 3.8'den yüzde 6.6'ya yükseltti.
              
AKP'NİN OYU EN ÇOK %30 AZALABİLİR

Son seçimde AKP'ye oy vermiş olan kesimin en çok yüzde 27-30'unun bir sonraki seçimde AKP'yi terk edebileceğini belirten Sencar, "AKP seçmeni ile yürütülen bir çalışmada seçmenin yüzde 72'sinin partisine çok bağlı veya sıkı bağlılık seviyesinde olduğunu gördük" dedi.

Sencar bu verinin AKP'nin oyunun bir önceki seçimin ancak yüzde 70'ine kadar düşebileceğini gösterdiğine de dikkat çekerek, "Haziran ayında yaptığımız çalışmada çıkan yüzde 35.3 oranı da bununla paralel" dedi.

Sencar bu bağlılığın büyük kısmının Başbakan Tayyip Erdoğan'a olan bağlılıktan kaynaklandığını da belirtti.  En beğenilen lider araştırmasında ise Haziran ayında ilk kez Mustafa Sarıgül'ün imajının Erdoğan'ın imajından daha güçlü çıktığını söyledi. Uzun süredir en beğenilen liderin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olduğunu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da ikinci sırada kendisini takip ettiğini hatırlatan Sencar, "Haziran ayında sıralama Gül, Sarıgül ve Erdoğan şeklinde oluştu" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir