”Anayasa değişikliği seçime hazırlık kılıfı”

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin, AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifine "esas" ve "usül"den kapalı olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin, AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliği teklifine "esas" ve "usül"den kapalı olduğunu bilerterek, "AKP hükümetinin kafasındaki strateji, esasen seçime hazırlıktır ve anayasa değişikliği bunun kılıfı olmaktadır" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, Anayasa değişikliği çalışmalarına değindi. "AK Parti Hükümeti" tarafından hazırlandığını belirttiği Anayasa değişikliğine ilişkin teklif taslağının geçen hafta kamuoyuna sunulduğunu hatırlatan Bahçeli, anayasa üzerinden sürdürülen gerilim stratejisinin yeni bir aşamaya geçtiğini, AK Parti'nin, anayasa gibi ciddi bir meseleyi ucuz siyaset malzemesi yaptığını ve yeni bir istismar alanı oluşturma çabasına girdiğini iddia etti.

"Bizim parti olarak, anayasa değişikliği üzerindeki görüşümüz nettir ve berraktır" diyen Bahçeli, şunları söyledi:

"Biz, değişikliğin gerekliliğine inanmakla birlikte, hazırlık çalışmalarının kurulacak bir komisyon marifetiyle yapılıp, bu konuyla ilgili kararın önümüzdeki dönem TBMM'ye bırakılmasını önceki konuşmalarımızda vurgulamıştık. Daha önce yaptığımız bu açıklamaların sonuna kadar arkasında olup, aynı kararlılığı savunmaya devam edeceğimizi de tekrarlamakta fayda görüyorum. Sürekli olarak demokrasinin erdemlerinden ısrarla bahseden AKP hükümetinin hazırladığı anayasa değişiklik taslağıyla nasıl bir demokrasi amaçladığı ve hangi amaca ulaşmak istediği de belli olmuştur.

Anayasa değişikliklerinin arkasına gizlediği siyasal hedeflerle, milletimizi oyalamaya ve gerçek gündemin görülmesine engel olmaya çalışan AKP hükümeti, bu zorlama girişimiyle Türkiye'yi yeni bir çatışma alanına sokmuştur. Hazırlanan Anayasa değişikliği taslağıyla ilgili siyasi tartışmalar ve 'Referandum olur mu olursa yüzde kaç oy alır?' soruları şimdiden teklifin içeriğinin önüne geçmiş durumdadır. AKP hükümetinin kafasındaki strateji, esasen seçime hazırlıktır ve anayasa değişikliği bunun kılıfı olmaktadır. Hiçbir alanda başarılı bir yönetim sergileyemeyen bu çürümüş zihniyetin anayasa eksenli yürüttüğü istismar politikası, başarısızlıklarını örtmek için bir bahaneden başka bir anlam taşımamaktadır."

"Hedef yüksel yargıyının terbiye edilmesi"

"Önerilen sözde değişiklik teklifinin teferruatları bir kenara konulduğunda, yüksek yargının tanzim edilmesine ve hatta terbiye edilmesine yönelik hedefin amaçlandığı anlaşılacaktır" diyen Bahçeli, şöyle devam etti:

"Anlaşılmaktadır ki hukuk konusundaki yaklaşımı ve bu alandaki kötü sicili kabarık olan iktidar zihniyetinin büyük bir gürültüyle giriştiği anayasa değişikliğinin özünde bir yerlerle hesaplaşma, birilerinin önünü kesme dürtüleri yatmaktadır. Bu yaklaşım bile başlı başına değişiklik tekliflerinin ne kadar tehlikeli, kasıtlı ve marazi olduğunu ortaya koymuştur."

"Sorun yaşadıklarına öncelik vermiş"

"İktidar partisi kiminle geçmişte sorun yaşamışsa, değişiklik taslağında bunlara öncelik vermiş, anayasa değişiklikleri gibi ciddi bir konuyu, hesap verme kabusları ile hükümet etme güdüleri arasına sıkıştırıp kalmıştır" diyen Bahçeli, "Bırakın  başka alanları, Türkiye'nin adalet sorunları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna seçileceklerin sayısı ve şekli ile mi bitecektir? İşsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk Anaya Mahkemesinin üye sayısının 19'a çıkarılmasıyla mı son bulacaktır?" sorularını sordu.

"Anayasa değişiklik teklifleri ile ortaya çıkan tabloya baktığımızda AKP samimi ve dürüst değil, içten pazarlıklıdır" diyen Bahçeli, şunları kaydetti:

"8 yıla yakın referandumlu Anayasa değiştirecek çoğunluğa sahip AKP'nin bu yönde adım atmak yeni mi aklına gelmiştir? Bunda samimiyet nerededir? AKP'nin amacı demokratikleşme ve yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı değildir. Amaç, demokrasinin geliştirilmesi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarında atılım yapılması değildir. Anayasa paketi, Türkiye'nin bu alanlardaki ihtiyaçlarına göre değil, AKP'nin özel ihtiyaçları ile gizli gündemi ışığında şekillenmiştir. 'Hukuk, demokrasi, özgürlük' AKP'nin gerçek amaçlarını gizlemek için kullandığı ambalaj malzemesidir. Avrupa Birliği standartları da aynı şekilde gerçek niyetleri saklayacak bir paravan olarak kullanılmaktadır. AKP'nin demokrasi ve demokratikleşme gibi bir inancı ve tasası yoktur."

MHP Lideri Bahçeli, partisinin yeni anayasa maddelerinde arayacağı temel hususları daha önce açıkladığını ve bazı sorular yönelttiğini hatırlatarak, "AKP'nin önerilerinde aradığımız bu hususlar ve bağlı olduğumuz bu ilkeler yoktur. Yöntemleri dayatmacıdır, uzlaşma zemini ve süreci bizim önerdiğimiz şekilde değildir. Bu itibarla mesajımız ve kararımız bellidir. MHP Grubu, AKP anayasa değişiklik tekliflerine esastan ve usulden kapalıdır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir