ATO: Et fiyatları TÜİK'in rakamları

Ankara Ticaret Odası, Türkiye genelinde et fiyatlarındaki düşüş ortalamasının 29 kuruş olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO), "Türkiye genelinde et fiyatlarındaki düşüş ortalamasının 29 kuruş" olduğuna dair yaptıkları açıklamada kullandıkları rakamların, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) ait olduğunu belirtti.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, 15 Ocak 2011 Cumartesi günü et fiyatlarındaki değişim oranına ilişkin açıkladıkları rakamlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan gelen eleştiriler üzerine, söz konusu rakamların TÜİK'in "Tüketici Fiyatları Endeksi-Madde Sepeti ve Ortalama Madde Fiyatları"ndan alındığı kaydedildi.

TÜİK'in, tüketici fiyatları endeksinin, yani aylık enflasyonu hesaplamada kullandığı madde fiyatlarını, ürün ve hizmet bazında tek tek kendi internet sitesinde kamuoyuyla paylaştığına dikkat çekilen açıklamada, TÜİK'in, veri derleme sistemini, "Taze sebze ve meyveler, petrol ürünleri haftada bir kez ve diğer ürünler ayda iki kez" derlenmektedir şeklinde açıkladığı belirtildi. Açıklamada, "Buna göre, et fiyatları da TÜİK yetkililerince her ilden ayda iki kez alınan veriler doğrultusunda belirlenen fiyatlardır" denildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Ankara'nın Ocak ayı fiyatlarının verildiği belirtilen açıklamada, "TÜİK'in Aralık ayı fiyatları tek ilin değil tüm Türkiye'nin ortalamasıdır ve illerdeki artış ve düşüşler de tek tek açıklamanın içinde sıralanmıştır" denildi.

Açıklamada, 2010 yılında aylar itibariyle illere göre dana etinin kilogram ortalama fiyatlarıyla, Nisan-Aralık artış oranını gösteren TÜİK'in ayrıntılı rakamları da yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir