Avrupa'daki krizi avantaja döndürebiliriz

İTO Başkanı Yalçıntaş’a göre, Avrupa'daki ekonomik krizin tehlike oluşturduğunu bilmekle birlikte avantaja dönüştürüp bu ülkelerin önüne geçebiliriz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Avrupa ülkelerindeki krizin İtalya'nın ardından İspanya'ya sıçraması durumunda, AB'de ekonomik krizin yanı sıra ciddi bir siyasi kriz yaşanacağını belirterek, "Bu dönemde ekonomimizi, siyasetimizi sağlam tutabilirsek, kısa zamanda toparlayarak bu ülkelerin önüne geçebiliriz. Bu da bizim için bir fırsattır ama tehlikenin büyüklüğünün de altını çizmek lazımdır" dedi.

İTO'nun temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Yalçıntaş, milletvekili seçimlerinin ardından yeni kabinede ekonomi kurmaylarının yerlerini korumasının, kurumsal hafızanın korunması anlamına geldiğine işaret ederek, bunun iş dünyası için oldukça güzel ve ferahlatıcı bir sonuç olduğunu söyledi.

İtalya batarsa bizde etkileniriz

Yurtdışı gelişmelere bakıldığında Türkiye'nin karşısındaki iki önemli tehdidin Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ciddi siyasi karışıklıklar ve Yunanistan ile başlayıp İrlanda ve Portekiz'in ardından İtalya'ya sıçrayan ekonomik kriz olduğunu söyleyen Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyük ihtimalle bu ekonomik kriz yarın da İspanya'ya sıçrayacak. Bugün İtalya'nın kamu borcu, 1,8 trilyon euro. Bu İtalya'nın milli gelirinin yüzde 119'unu oluşturuyor. Bu borcun çoğu da İngiliz, Fransız ve Alman bankalarından geliyor. İtalya, AB'nin üçüncü büyük ekonomisi. Buradan çıkamaz da Yunanistan'ın içine düştüğü sıkıntıya düşerse, AB'nin hiçbir şekilde İtalya'yı kurtarmasına imkan yoktur. Hele İtalya'dan sonra İspanya gelirse, o zaman AB'de bırakın ekonomik krizi çok ciddi anlamda siyasi kriz başlayacaktır. Bunu bugünden görmemiz ve buna bağlı olarak hazırlıklarımızı yapmamız gerekir. Bundan Türkiye de etkilenir."

Bu gelişmelerin Türkiye için bir fırsatı da barındırdığına işaret eden Yalçıntaş, hem Ortadoğu ve Kuzey Afrika hem de Avrupa'daki bu olayların, yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Yalçıntaş, "Bu dönemde biz ekonomimizi sağlam tutabilirsek, siyasetimizi sağlam tutabilirsek, kısa zamanda toparlayarak bu ülkelerin önüne geçebiliriz. Bu da bizim için bir fırsattır ama tehlikenin büyüklüğünün de altını çizmek lazımdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir