Banka hisseleri borsayı uçurdu

Enflasyonun beklentiden daha düşük çıkması piyasayı rahatlattı; Moody's'ten gelen değerlendirmeler pozitif havaya katkı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yurtiçi piyasada bugün olumlu tablo sergilendi. Gösterge faiz düşüşe geçerken, borsada bankacılık hisselerinde yoğunlaşan alımlarla yükseliş hızlandı. Enflasyonun beklentiden daha düşük çıkması piyasayı rahatlatırken, Moody's'ten gelen değerlendirmeler pozitif havaya katkı yaptı.

Enflasyon Mart ayında TÜFE'de yüzde 0.42, ÜFE'de yüzde 1.22 arttı. Yıllık bazda TÜFE yüzde 3.99, ÜFE yüzde 10.08 oldu. Böylece yıllık enflasyon 41 yıl sonra yüzde 4 seviyesinin altına inmiş oldu.

Piyasa beklentilerinin altında kalan enflasyon verileri sonrasında TCMB üzerinde politika faizi artırma baskısı azalacağından faizlerde gevşeme yaşandı. Bununla birlikte öğleden sonra Moody’s’ten gelen açıklama risk iştahını daha da artırdı.

Zorunlu karşılıkların artmasını, bankacılık sektörünün kredi notları açısından pozitif bir durum olarak değerlendiren Moody's, "TCMB'nin kararı, Türkiye'nin bankacılık sistemi için olumlu. Bu karar, uygun biçimde daha sürdürülebilir kredi büyümesini sağlayacak ve bankaların mevduatlarının vadelerini uzatacak" değerlendirmesinde bulundu.

İMKB Ulusal-100 Endeksi bugün 67.581 puana kadar yükseldi ve günü de bu seviyeden tamamladı. Hisse senetlerinde cuma kapanışına göre ortalama yüzde 2.84 değer artışı yaşanırken, bankacılık endeksi gün sonunda yüzde 4.5 prim yaptı.

Faiz yüzde 8.75’e kadar indi

Tahvil-bono piyasasında ise alımlarla faiz yönünü aşağı çevirdi. Geçen hafta yüzde 9’un üzerinde işlem gören 7 Kasım 2012 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz bugün yüzde 8.75 seviyesine kadar geriledi.

Dolar ve Euro’da ise hafif de olsa yükseliş yaşandı. Serbest piyasada Dolar 1.5370 liradan, Euro 2.1830 liradan günü tamamladı.

Öte yandan uluslar arası piyasada Euro/Dolar 1.4240, Dolar/Yen 83.95 seviyesinde işlem gördü.

Petrol yeni zirve yaptı

Bu arada petrol fiyatlarında yükseliş sürerken, bugün yeni zirveler test edildi. Brent petrol 119.95, ABD ham petrol 108.76 dolar seviyesine kadar çıktı.

Altının onsu ise 1.436 dolar seviyelerinde dengeli görüntü çizdi. Kapalıçarşıda ise cumhuriyet altını 476 liradan, çeyrek altın 117.5 liradan satıldı.

* * *

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir