Banka kredileri 'eğitim'e yöneldi

Bankaların kredide yeni niş alanı eğitim oldu. Eğitim için en büyük müşteri potansiyeli gençler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Yurtdışında okumak isteyenlerin artması, dil öğrenimi almak isteyenlerin çoğalması, dershaneler, büyük şehirlerde artan özel okullar ve bu okulların nakit akışlarını dengede tutmak istemesi, bankaların da 'eğitim'i bireysel segment içinde ayrı bir noktaya koymasına neden oluyor.

Her geçen gün eğitim kredisi kullanan öğrenci ya da veli sayısı artarken buraya akan kaynak da büyüyor. Bankacılar, Türkiye'deki eğitim trendine bakıldığında, eğitimin artık üniversite ile sonlanan bir alan olmaktan çıktığını ve hayat boyu süren bir süreç olarak algılanmaya başlandığına dikkat çekerek eğitim kredilerinin yurtdışında da önemli bir kredi ürünü olduğunu belirtti.

DÜNYA'ya görüş bildiren bankacılara göre, özel yüksek öğretim kurumlarının sayıca artması ve bu tür eğitim veren kurumların çeşitlenmesi bu alanda kullanılan kredilerin önümüzdeki yıllarda artacağını ve daha önemli hale geleceğini gösteriyor. Bazı üniversiteler ve özel okullarla farklı anlaşmalar yapan bankalar özelleştirilmiş eğitim kredisi ürünleri geliştirdiklerini de aktarıyor.

Eskiden sadece okul ve dershaneler için kredi talepleri aldıklarını kaydeden bankalar bu segmente ayırdıkları kaynağı artırdıklarını ve eğitim kredisi paketinde de yelpazeyi genişlettiklerini kaydetti. Yeni ürün hazırlayan hatta yurtdışı eğitim almak isteyenler için vadelerini 60 aya kadar uzattıklarını anlatan bankacılara göre şimdilik ağırlıklı olarak büyük şehirlerden gelen bu talepler önümüzdeki yıllarda daha homojen dağılacak.

Bazı bankalar eğer okul ile yapılmış bir anlaşma yok ise ihtiyaç kredisine göre daha düşük faizden kullandırdığı, ağırlıklı olarak da 5 bin TL'nin üzerindeki , eğitim kredisinde velilerden belge istiyor. Yüksek lisans, yurtdışı eğitim, yüksek öğrenim gibi eğitim kredilerinde ise harcama belgesi ve öğrenim belgesi alarak kredi kullandırıyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 26'sı gençlerden oluşuyor. Türkiye'deki 15 - 29 yaş arası genç nüfus, İsveç nüfusunun 2 katı, Norveç nüfusunun ise 4 katı büyüklüğünde. Türkiye bu nüfus avantajını yapılan  projeksiyonlara göre önümüzdeki 40 yıl boyunca da koruyacak.

Bankacıların değerlendirmeleri bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir