Bedelliye jet düzenleme

Meclis haftaya bedelli askerlik düzenlemesiyle başlayacak. Pazartesi günü Meclis Milli Savunma Komisyonu'na gelecek olan bedelli askerlik Salı günü de jet hızıyla Genel Kurul gündemine gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bedelli askerlik düzenlemesi jet hızıyla Meclis'e geliyor. AK Parti'nin bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin teklifi Pazartesi günü Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda Salı günü de Genel Kurul'da ele alınacak. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte 1 Ocak 1988 tarihinden önce doğanlar 18 bin TL para ödemeleri halinde bedelli askerlikten yararlanacak.

Meclis haftaya bedelli askerlik düzenlemesiyle başlayacak.

AK Parti Grup başkanvekilleri imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Pazartesi günü Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınacak.

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren 6 maddelik teklife göre; 1 Ocak 1988 tarihinden (bu tarih dahil) önce doğan yükümlüler; istekleri halinde, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları ve 18 bin Türk Lirası para veya T.C. Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertible yabancı ülke parasını def'aten ödemeleri şartıyla temel askerlik eğitimine tabi tutulmaksızın askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Teklif, Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda da değişiklik yapıyor.

Teklif ile 28 yaşından gün almış olan yükümlülerin, bedel ödemek ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmamak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları amaçlanıyor.

Bedelli askerlik düzenlemesi Salı günü de Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte 28 yaşından gün almış olan yükümlüler, bedel ödemek ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmamak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Çelik ve Yıldız hakkındaki gensoru görüşülecek

Genel Kurul'da Salı günü bedelli askerlik düzenlemesinden önce HDP'nin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında  Soma ve Ermenek başta olmak üzere yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri nedeniyle verdiği iki ayrı gensoru  görüşülecek.

13 gün sürecek bütçe maratonu çarşamba başlıyor

Bu hafta  AK Parti, CHP, MHP ve HDP grubu olmayacak.

Genel Kurul'da 13 gün sürecek bütçe maratonu 10 Aralık Çarşamba günü başlıyor. Bütçe görüşmelerinin ilk günü liderlerin söz düellosuna sahne olacak.

Demirtaş, bütçenin ilk gününde olmayacak

Bütçede; Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli konuşacak. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yurt dışı programı nedeniyle bütçenin ilk gününde Meclis'te olmayacak.

Başbakan ilk kez bütçede eleştirileri yanıtlayacak

Çarşamba günü ilk olarak kürsüye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gelerek 2015 Yılı Bütçesini anlatacak. Ardından bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak. Liderlerden ilk olarak kürsüye CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gelecek.  Daha sonra HDP adına Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan bütçe üzerinde konuşacak. Kürsüye daha sonra AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve İstanbul Milletvekili Mehmet Muş gelecek. Ardından MHP lideri Devlet Bahçeli kürsüden görüşlerini açıklayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu da muhalefetin eleştirilerine yanıt vermek üzere kürsüye çıkacak. Davutoğlu ilk defa Başbakan olarak bütçe üzerinde muhalefete yanıt verecek.

Meclis bütçe dolayısıyla 13 gün aralıksız çalışacak

Genel Kurul'da Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, Başbakanlık, MİT bütçesi görüşülecek.

Genel Kurul'da Cuma günü RTÜK, Hazine Müsteşarlığı bütçeleri ele alınacak. Cumartesi Adalet Bakanlığı , Çalışma Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı bütçesi, Pazar günü de Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığ bütçeleri ele alınacak.

Güvenlik ve istihbarat komisyonu toplanıyor

Çarşamba günü Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu saat 11.00'de toplanacak.

KİT Komisyonu Çarşamba günü yapacağı toplantıda Atatürk Orman Çiftliğini görüşecek. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir