Belçika'da PKK baskını: 18 örgüt üyesi tutuklandı

400 polisin katıldığı eşzamanlı baskınlarda ele geçirilen 214 bin euroya el konuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Belçika'da terör örgütü PKK'ya karşı başlayan geniş çaplı operasyonda, 18 kişi gözaltına alındı.

Terör örgütünün Avrupa sorumlusu Remzi Kartal ve yardımcıları Zübeyir Aydar ve Adem Uzun'un da aralarında bulunduğu örgüt üyelerinin en geç bu sabah tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Denderleeuw kasabasında bulunan ROJ TV stüdyosuna ve Brüksel, Charleroi, Liege, Namur, Verviers, Leuven ve Anvers kentlerindeki örgüt binaları ve derneklerinden oluşan 28 noktaya, 400 polisin katıldığı eşzamanlı baskınlarda ele geçirilen 214 bin euroya el konuldu. PKK'nın 100 bin eurosunun ROJ TV stüdyosunda bulunduğu öğrenildi.

Brüksel ve Charloroi'da örgütlü suçlar ve terörle mücadeleye bakan federal savcıların isteğiyle yapılan baskınlarda ele geçirilen çok sayıda örgütsel dökümanın ve bilgisayarın incelenmesi sürüyor.

Savcılığın terör örgütü PKK'yı, Irak ve Yunanistan'daki örgüte ait eğitim kamplarına Belçika'daki Kürt kökenli gençler arasında militan toplamakla ve silahlı eğitimlerinin ardından bunları savaşmak için kuzey Irak ve Türkiye'ye göndermekle, örgüte katılmak istemeyen gençlerin aileleriyle bağlantı kurmalarını yasaklamakla, sahte kimlik belgeleriyle insan kaçakçılığı yapmakla ve örgüt üyelerinin Avrupa'da rahatça dolaşımını sağlamakla, zorla ve tehditle esnaftan para toplamakla ve örgüte bağlı ROJ TV'yle aynı binada faaliyet gösteren Mezopotamya Radyosu aracılığıyla terör örgütünün "operasyonel iletişimini sağlamakla" suçladığı öğrenildi.

Baskınların ardından terör örgütü PKK'nın çağrısıyla ROJ TV stüdyosu önünde toplanan yaklaşık 200 örgüt yandaşı, polis barikatını aşarak binaya girmek istedi. Bunun üzerine bir grup göstericiyi demir parmaklıklar arasına hapseden polis, binaya giren örgüt yandaşlarından dışarı çıkmalarını istedi. Bunun üzerine bahçeye kadar çıkan grup, ısrarlı çağrılara rağmen güvenlik barikatının dışına çıkmayı reddetti.

Polisin basınçlı suyla müdahalede bulunduğu grup taşlarla karşılık verince, yaralanan bir polis hastaneye kaldırıldı. Taşlı saldırıda polis otobüslerinin de camları kırıldı. Basınçlı suyla müdahalesini sürdüren polis, grubu güvenlik çemberinin dışına çıkarmayı başardı. Örgüt yandaşlarının oturma eylemiyle protestolarını sürdürdüğü saatlerde, polisin binanın arka kapısından çok sayıda bilgisayar ve dokümanı incelemek üzere götürmesi dikkat çekti.

Belçika polisinin, örgüt yandaşlarının eylem ihtimaline karşı akşam saatlerinde Brüksel adliyesi önünde de yoğun güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir