Belirsizlik, risk iştahını zayıflatıyor

Dünyada çift dipli resesyon sorgulanmaya devam ederken, piyasalarda zayıf görünüm hakimiyetini koruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyada çift dipli resesyon sorgulanmaya devam ederken, piyasalarda zayıf görünüm hakimiyetini koruyor. ABD hükümetinin yeni konut alacaklara sağladığı kredi yardımını nisan ayında sona erdirmesinin ardından, düşüşe geçen konut satışları dün de hayal kırıklığı yarattı. ABD'de ikinci el konut satışlarının temmuzda yüzde 27 düşmesi piyasalarda satış baskısını artırdı.

ABD borsalarında yüzde 1'i aşan kayıplar yaşanırken, bugün ABD vadeli piyasada zayıf tablonun etkisini sürdürdüğü görülüyor.

Avrupa cephesinde ise hükümetlerin açıkları azaltmak için harcamaları kesmesiyle Avrupa ekonomisinin tekrar resesyona girme riski taşıdığı görüşleri tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Bu arada S&P, İrlanda'nın AA olan kredi notunu AA- seviyesine çekti.

Avrupa'da vadeli piyasada şu sıra ekside yatay seyir etkili.

Asya kanadında gözler Japon Yeni'nde. Japonya Merkez Bankası'nın parasal gevşeme yoluyla piyasaya müdahale edeceği haberleri, son 15 yılın en düşük seviyesindeki Dolar/Yen paritesinin daha da aşağıya geleceği endişesiyle Asya piyasalarında satışları hızlandırdı. Dolar/Yen şu sıra 84.30 seviyesinde işlem görüyor. Tokyo Borsası günü yüzde  1.66 değer kaybıyla tamamladı. Çin Şangay Borsasında da yüzde 1.8 düşüş var.

Yurtiçinde ise İMKB dünkü seyrinde düşüş istemediğini gösterir nitelikte hareket etti. Bileşik Endeks, dış piyasalarda artan satışlara karşın 58.500 desteğinin üzerinde kaldı. Borsada yeni gün ise 147 puan düşüşle 58.475 puandan başladı.

Öte yandan Dolar/TL 1.53 seviyesinde işlem görürken, 25 Nisan 2012 vadeli kıymette bileşik faiz yüzde 8.08 bileşik seviyesinde yer alıyor.

Bugün yurtiçinde ağustos ayı Kapasite Kullanımı Oranı ve Reel Kesim Güven endeksi verileri, yurtdışında ise Almanya İFO Endeksi, ABD'de Dayanıklı Tüketim Malı Siparişleri ve temmuz ayı Yeni Konut Satışları takip edilecek.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Bu konularda ilginizi çekebilir