Belirsizlik, risk iştahını zayıflatıyor

Avrupa'nın borç sorunu ile belirsizlikten sıyrılamayan piyasalar, diğer yandan Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerginliği izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Yeni haftaya aşağı yönlü başlayan İMKB'de satıcılı görünüm devam ediyor.

İrlanda ekonomisine ilişkin kaygıları üzerinden atamayan küresel piyasalarda, kurtarma paketleriyle Avrupa'nın borç sorununun çözülemeyeceğine yönelik düşünce satış baskısı yaratıyor.

Bununla birlikte Kuzey Kore ve Güney Kore arasında yaşanan gerginlik de risk iştahını olumsuz etkileyen bir başka unsur olarak göze çarpıyor.

Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait bir adaya topçu ateşi açmasına Güney Kore'nin karşılık vererek bölgeye savaş uçaklarını sevk etmesi ve bu çerçevede bölgede artan siyasi gerilim, sabah itibarıyla global borsa endekslerinin ve emtia fiyatlarının düşmesine neden oluyor.

Yurtdışındaki olumsuz havanın da etkisiyle açılışını 727 puan düşüşle 67.199 puandan yapan Ulusal-100 Endeks, 67.010 seviyesine kadar geriledi. Borsa saat 10:15 itibariyle 67.155 (-770) puanda yer alıyor. İşlem hacmi ise 375 milyon lira düzeyinde.

Doların yönü yukarı

Risk iştahının azalmasına paralel dolarda değer artışı da devam ediyor. Uluslararası piyasalarda Euro/Dolar paritesi 1.3575 seviyesine gerilerken, yurtiçinde dolar 1.46 seviyelerine geldi. Bankalararası piyasada şu sıra dolarda en iyi alış/satış 1.4590/1.4620 TL düzeyinde.

Haftaya alımlarla başlanan tahvil-bono piyasasında ise gevşek görünüm korunuyor. Dün spot kapanışını yüzde 7.65 bileşikten yapan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvil şu sıra yüzde 7.60 bileşik seviyesinde yer alıyor. Faiz cephesinde bugün Hazine'nin düzenleyeceği TÜFE'ye endeksli tahvil ve 11 aylık bono ihalesi izlenecek.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir